today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Συνάντηση με αντιπροσωπεία μελών της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ είχε ο υπ. Παιδείας

Δώδεκα μέλη της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, από πανεπιστήμια και ΤΕΙ όλης της χώρας υποδέχθηκε σήμερα, στο γραφείο του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα που έθεσαν σε επιστολή τους προς τον υπουργό τα μέλη της ΔΑΠ, έγινε εκτενής συζήτηση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο υπουργός δήλωσε ικανοποιημένος μετά το πέρας της συνάντησης και σημείωσε ότι έγινε μία «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων».

Όπως ενημέρωσε το υπουργείο, ο κ. Γαβρόγλου προέτρεψε τους φοιτητές, μαζί με τους διδάσκοντες και τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων, να συνεχίσουν να διεκδικούν τους χώρους τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Συγκεκριμένα, η ΔΑΠ να θέσει στον δημόσιο διάλογο την πρόταση που εξέφρασε κατά τη σημερινή συνάντηση για εγκατάσταση καμερών ασφαλείας στα πανεπιστήμια και για μπάρες εισόδου στα Ιδρύματα, ώστε η πανεπιστημιακή κοινότητα να τοποθετηθεί επ’ αυτών.

«Μας εξέθεσαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, το ΟΠΑ και το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Είναι σοβαρά προβλήματα αυτά, έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε και ως προς το κακουργηματικό σκέλος ο νόμος είναι σαφής. Για τα υπόλοιπα περιμένουμε τις απόψεις και τις αποφάσεις των πανεπιστημιακών οργάνων. Εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και στα πανεπιστήμια και στα όργανα, αλλά και στον τρόπο του χειρισμού που σήμερα επιχειρείται από τα ίδια τα Ιδρύματα ενισχύοντας το αυτοδιοίκητό τους».

Στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, με τον υπουργό να σημειώνει ότι η παρούσα κυβέρνηση αύξησε τα κονδύλια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 45%, μετά από πολλά χρόνια περικοπών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Επεσήμανε, επίσης, ότι ένα ποσό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχει δεσμευτεί, αλλά δεν έχει απορροφηθεί από τα Πανεπιστήμια και θα ήταν χρήσιμο οι φοιτητές να διεκδικήσουν για το θέμα αυτό απαντήσεις από τις πρυτανικές αρχές.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, υπήρξαν σημεία διαφωνίας, όπως είναι το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και η παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

«Υπάρχει μία τάση, τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα των φοιτητών που ήρθαν εδώ, να υπάρξει πολύ έντονη παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια», σχολίασε ο υπουργός προσθέτοντας: «Εμείς δεν θεωρούμε ότι αποτελεί λύση η συνεχής παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ