today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Η αναταραχή στην Ιταλία επεκτείνεται στις χώρες του Νότου

Tα επιτόκια των περιφερειακών ευρωπαϊκών κρατών πιέζονται από τα ρεύματα της Ιταλίας, στο φόντο της διελκυστίνδας Ρώμης-Βρυξελλών, γράφει η γαλλική Les Echos. Το επιτόκιο του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου πλησιάζει το 4%. Η Ιταλία δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τις πιέσεις των οικονομικών αγορών. Το sread φτάνει σε υψηλό από το 2013.

Ενώ μέχρι στιγμής οι πιέσεις ήταν εσωτερικές στην Ιταλία, η άνοδος των επιτοκίων χτυπάει πλέον όλα τα περιφερειακά κράτη, φέρνοντας δύσκολες αναμνήσεις από την κρίση. Ισπανικά, πορτογαλικά και ελληνικά επιτόκια ανεβαίνουν. Οι εξελίξεις ακολουθούν την αποστολή της επιστολής από τις Βρυξέλλες, στην οποία ζητούνται αποσαφηνίσεις από την κυβέρνηση της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό της. «Την επόμενη εβδομάδα οι πιέσεις θα ενταθούν με δεδομένη την κόντρα Βρυξελλών-Σαλβίνι. Δεν θα πρέπει να αναμένεται κατανόηση ούτε από την ΕΚΤ» προειδοποιούν οικονομολόγοι της Deutsche Bank.

Επιπλέον S&P και Moody’s είναι πιθανό να ξαναδούν τις αξιολογήσεις τους την επόμενη Παρασκευή, πράγμα σημαντικό για τις αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ