today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Η εκκλησία των Σκοπίων θα επηρεαστεί από την κρίση Μόσχας – Φαναρίου;

Tο ρήγμα που έχει επέλθει στις σχέσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με αφορμή την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκχωρήσει αυτοκέφαλο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας απασχολεί μέρος του Τύπου της πΓΔΜ, ο οποίος θέτει το ερώτημα κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν την διευθέτηση του καθεστώτος της εκκλησίας της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με την ε/φ “NOVA MAKEDONIJA”, στους κόλπους της εκκλησίας της πΓΔΜ επικρατεί αισιοδοξία ότι αυτή θα είναι η επόμενη εκκλησία, μετά την ουκρανική, στην οποία θα εκχωρηθεί καθεστώς αυτοκέφαλου.

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα  ο “Μητροπολίτης” Πρεσπών και Πελαγονίας της εκκλησίας της πΓΔΜ, Πέταρ, σημειώνει ότι προς το παρόν υπάρχει κάποια επικοινωνία μεταξύ της εκκλησίας της πΓΔΜ και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επίλυση του ζητήματος του καθεστώτος της εκκλησίας της πΓΔΜ. Προσθέτει ότι η επικοινωνία αυτή διεξάγεται σε ανεπίσημο επίπεδο, εκτιμά ωστόσο ότι υπάρχει πιθανότητα σύντομα να αποκτήσει επίσημο χαρακτήρα.

Από την πλευρά του ο “Μητροπολίτης” Κίτσεβο, Τιμόθεος, ο οποίος εκτελεί και χρέη Εκπροσώπου της εκκλησίας της πΓΔΜ, αισιοδοξεί ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκχώρηση αυτοκέφαλου καθεστώτος στην εκκλησία της πΓΔΜ, παρότι, όπως τονίζει, προς το παρόν δεν υπάρχουν γραπτές ενδείξεις για κάτι τέτοιο εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Αναμένουμε, όμως, σύντομα να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Τιμόθεος στην ε/φ, αποφεύγοντας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Ορθοδοξία και πώς αυτές θα επηρεάσουν την επίλυση του καθεστώτος της εκκλησίας της πΓΔΜ.

Εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας “VECER”, υπό τους πρωτοσέλιδους τίτλους «Πρωτοφανές ρήγμα: Η Ρωσία διέκοψε τις σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη / Σεισμός ταρακουνάει την Ορθοδοξία», προβάλλει εκτιμήσεις του αναλυτή επί εκκλησιαστικών θεμάτων, Μπράνκο Γκιόργκεφσκι, ο οποίος θεωρεί ότι οι εξελίξεις στην Ορθοδοξία δεν θα οδηγήσουν σε ρύθμιση του καθεστώτος της εκκλησίας της πΓΔΜ. Ο Γκιόργκεφσκι υποστηρίζει ότι η διευθέτηση του καθεστώτος της εκκλησίας της πΓΔΜ εξαρτάται από την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών: αν η Συμφωνία δεν προχωρήσει, που είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο, τότε θα μειωθούν πολύ οι πιθανότητες εκχώρησης αυτοκέφαλου στην εκκλησία της πΓΔΜ.

«Οι πιθανότητες να αναγνωριστούμε ως αυτοκέφαλη εκκλησία θα ήταν πολύ μεγαλύτερες εφόσον περνούσε η Συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα. Ο Βαρθολομαίος είναι Έλληνας το γένος και υπερασπίζεται τα ελληνικά συμφέροντα. Το ενθαρρυντικό μήνυμα που προηγήθηκε περί έναρξης διαδικασίας εξέτασης του αιτήματος της εκκλησίας μας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελούσε πρωτίστως κίνητρο για την αποδοχή της Συμφωνίας. Τώρα, αφού μειώνονται οι πιθανότητες η Συμφωνία να γίνει αποδεκτή, αμφιβάλλω ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα απονείμει αυτοκέφαλο στην “‘Μακεδονική’ Ορθόδοξη Εκκλησία”. Το αίτημα θα μπει στο συρτάρι και θα περιμένει κάποια νέα συμφωνία», δήλωσε προς την εφημερίδα ο Γκιόργκεφσκι..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ