today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ανάλυση των ΜΜΕ των Σκοπίων: Τί θα συμβεί σήμερα στο Κοινοβούλιο;

Η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ επί της πρότασης της κυβέρνησης Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος βάσει των προβλεπόμενων στη Συμφωνία των Πρεσπών κυριαρχεί στην ειδησεογραφία και τον σχολιασμό των ΜΜΕ.

Όπως σημειώνουν τα ΜΜΕ, η σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο θα συνεχιστεί στις 12:00 τοπική ώρα.

Χθες οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE αποφάσισαν «να αποποιηθούν του δικαιώματος συμμετοχής στην άκαρπη συζήτηση που διεξάγεται στο Κοινοβούλιο», μία φράση που, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, σημαίνει ότι θα αποσύρουν τα ονόματά τους από τον κατάλογο των ομιλητών και δεν θα ζητούν πλέον να λάβουν τον λόγο μέχρι τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Μάλιστα, κάλεσαν τους βουλευτές της συμπολίτευσης να πράξουν το ίδιο, ώστε η ψηφοφορία να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν. Σε αυτό το πλαίσιο τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό η ψηφοφορία να λάβει χώρα ακόμα και αύριο, ενώ με βάση τον Κανονισμό της Βουλής η συνεδρίαση μπορεί να διαρκέσει μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι για να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος στις επόμενες φάσεις θα πρέπει σε αυτήν την πρώτη ψηφοφορία η πρόταση της κυβέρνησης να στηριχθεί από τα δύο τρίτα των μελών του Κοινοβουλίου (80 βουλευτές στους 120), κάτι που σημαίνει ότι υπέρ της κυβερνητικής πρότασης θα πρέπει να ψηφίσουν τουλάχιστον 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Τα ΜΜΕ σχολιάζουν ότι για την ώρα παραμένει αβέβαιη η έκβαση της προσπάθειας της κυβέρνησης για την εξασφάλιση της στήριξης της κυβερνητικής πρότασης για τροποποίηση του Συντάγματος από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, μέχρι σήμερα το VMRO-DPMNE δεν δείχνει να υπαναχωρεί από την άκαμπτη στάση που τηρεί, ενώ κανένας βουλευτής της αντιπολίτευσης δεν έχει διαφοροποιηθεί δημόσια και επί της ουσίας από την κομματική γραμμή. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το VMRO-DPMNE, οι βουλευτές του κόμματος, σε συντονιστική συνάντηση που είχαν χθες, επιβεβαίωσαν ομόφωνα ότι θα ψηφίσουν κατά της κυβερνητικής πρότασης για τροποποίηση του συντάγματος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “TELMA”, δήλωσε βέβαιος ότι οι βουλευτές του κόμματος θα μείνουν συνεπείς στην απόφαση για καταψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που προτείνει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι έτοιμοι να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό “ALSAT-M”, πηγές του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν ότι είναι πιο πιθανό να υπάρξει συμφωνία με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για την τροποποίηση του Συντάγματος παρά να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων “MAKFAX”, μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος SDSM, Τόμισλαβ Τούντεφ, εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων. «Θα φανεί στην ψηφοφορία. Από τις συζητήσεις φαίνεται ότι κανείς βουλευτής δεν είναι κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Περιμένουμε ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο, όμως μπορεί το VMRO-DPMNE να θελήσει πάλι να συμμετάσχει στη συζήτηση. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης θα γίνει η ψηφοφορία», είπε ο Τούντεφ, σύμφωνα με το “MAKFAX”.

Από την πλευρά του, ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής ε/φ “SLOBODEN PECHAT” Σάσο Ορντάνοφσκι κάνει λόγο για “αλλαγή κλίματος” στις τάξεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την πρόταση του Πρωθυπουργού Ζάεφ για “συμφιλίωση” σε σχέση με τα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 και μετά την άρση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού για δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE που κατηγορούνται για συμμετοχή στα γεγονότα αυτά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων “MAKFAX”, υπέρ της κυβερνητικής πρότασης για τροποποίηση του Συντάγματος ενδέχεται να ψηφίσει η Βλάντανκα Αβίροβιτς, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος που συνεργάζεται εκλογικά με το VMRO-DPMNE. Όπως υποστηρίζει το πρακτορείο, την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνουν πηγές του περιβάλλοντος της Αβίροβιτς.

“SLOBODEN PECHAT”: Περί “5ης τροπολογίας”

Η εφημερίδα  “SLOBODEN PECHAT” αναφέρει ότι πέραν της προσφοράς για “συμφιλίωση” σε σχέση με τα αιματηρά γεγονότα της 27ηςΑπριλίου 2017, η κυβέρνηση της πΓΔΜ δηλώνει έτοιμη να κάνει ένα ακόμα “άνοιγμα” προκειμένου να αποσπάσει την στήριξη των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, σημειώνει η εφημερίδα, πέρα από τα 4 σημεία που περιλαμβάνονται στην κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος (αντικατάσταση συνταγματικού ονόματος, προοίμιο, άρθρα 3 και 49), η κυβέρνηση Ζάεφ δηλώνει ανοιχτή να εξεταστεί το ενδεχόμενο μίας “5ης τροπολογίας”, που θα επεξεργαστούν από κοινού οι βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και η οποία θα παρέχει εγγυήσεις για θέματα ταυτότητας, καθησυχάζοντας τους σχετικούς φόβους που έχουν εκφράσει οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η εφημερίδα  υπενθυμίζει ότι στο ενδεχόμενο “5ης τροπολογίας” αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή για συνεργασία με την αντιπολίτευση σε σχέση με την διατύπωση των συνταγματικών τροπολογιών, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτές θα πρέπει να κινούνται στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Για την στάση του VMRO-DPMNE

Εν τω μεταξύ, μέρος του φιλοκυβερνητικού τύπου ασκεί έντονη κριτική στην στάση που τηρεί το VMRO-DPMNE σε σχέση με την διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών.

Η εφημερίδα  “NEZAVISEN VESNIK” σχολιάζει στον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της ότι «ο μαθητής (Χρίστιαν Μίτσκοσκι) ξεπέρασε τον δάσκαλο (Νίκολα Γκρούεφσκι)» σε ότι αφορά την αντιπαράθεση με την διεθνή κοινότητα.

Η εφημερίδα  σημειώνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης του 2015-2016 στην πΓΔΜ η τότε Βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Victoria Nuland, δεν χρειάστηκε ποτέ να απευθυνθεί δημόσια στον τότε Πρόεδρο του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι με τον τρόπο που το έπραξε ο διάδοχός της, Wess Mitchell, στην πρόσφατη επιστολή του προς τον σημερινό Πρόεδρο του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. «Μέσα σε 10 μήνες ο Μίτσκοσκι έχει μαζέψει περισσότερες κόκκινες κάρτες από την διεθνή κοινότητα απ’ όσες μάζεψε ο Γκρούεφσκι σε 10 χρόνια», σχολιάζει η εφημερίδα.

Ακόμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι με την στάση του ο Μίτσκοσκι «κινείται πλέον στο ίδιο επίπεδο με τον Viktor Orban», με αποτέλεσμα να τίθεται το ερώτημα αν είναι πιθανός ο ταυτόχρονος αποκλεισμός του VMRO-DPMNE και του ουγγρικού FIDESZ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Πηγές του VMRO-DPMNE δήλωσαν στην ε/φ ότι δεν ανησυχούν για μία τέτοια εξέλιξη και ότι σε μία τέτοια περίπτωση το κόμμα θα εντασσόταν στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές, «που αποτελούν ανερχόμενη δύναμη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ώρα που ο Μίτσκοσκι «δείχνει τα δόντια του στην διεθνή κοινότητα», στο εσωτερικό του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα πυρήνας που διαφοροποιείται από την ηγεσία, τηρώντας σαφώς πιο ήπια και πιο εποικοδομητική στάση.

Σε άλλο δημοσίευμά της η εφημερίδα  σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι του VMRO-DPMNE, όπως ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Αλεξάνταρ Νικόλοσκι, εκφράζουν την εκτίμηση ότι είναι εφικτή «μία νέα, καλύτερη συμφωνία» από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως γράφει η εφημερίδα, πηγές του VMRO-DPMNE υποστηρίζουν ότι αν η Συμφωνία των Πρεσπών καταρρεύσει και το κόμμα έρθει στην εξουσία, θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία με την Αθήνα, εκτιμώντας ότι στην Ελλάδα θα υπάρχει νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ωστόσο, το VMRO-DPMNE δεν έχει πειστική απάντηση στο ερώτημα για ποιόν λόγο κάποιος στην Αθήνα θα συμφωνούσε να αποδεχθεί χειρότερη για την Ελλάδα συμφωνία από την ήδη υπάρχουσα και τι θα έπαιρναν οι Έλληνες ως αντάλλαγμα για να αποδεχθούν τις αλλαγές που ζητά το VMRO-DPMNE», σχολιάζει το δημοσίευμα.

Πηγές του VMRO-DPMNE που μίλησαν στην εφημερίδα  σημειώνουν ότι η όλη συζήτηση είναι υποθετική και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επαφή ανάμεσα στους Προέδρους του VMRO-DPMNE και της Νέας Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του , ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Αντρέι Κοβάτσεφ αναφέρει ότι στην πρόσφατη ημερίδα για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η ηγεσία του ΕΛΚ κατέστησε σαφές στον Αντιπρόεδρο του VMRO-DPMNE Αλεξάνταρ Νικόλοσκι ότι υπάρχει απογοήτευση για την στάση του κόμματος στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και πως η άποψη περί “νέας καλύτερης συμφωνίας” «είναι παραμύθια». «Του είπαμε ξεκάθαρα ότι η άποψη του VMRO-DPMNE πως θα κάνουν καλύτερη συμφωνία είναι μη ρεαλιστική και ότι αυτό φάνηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Ότι τώρα που παραιτήθηκε και ο ΥΠΕΞ Κοτζιάς καθίσταται ακόμα πιο σαφές πως δύσκολα θα βρουν στην Ελλάδα κυβέρνηση με την οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία. Τον ρωτήσαμε: “Με ποιόν θα κάνετε συμφωνία; Με τον Μητσοτάκη; Με τον Καμμένο; Ή με την Χρυσή Αυγή;”… Η άποψη του Νικόλοσκι ότι θα πετύχουν καλύτερη συμφωνία είναι καθαρή φαντασία, δεν είναι εφικτό», δήλωσε στην ε/φ ο Κοβάτσεφ.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το VMRO-DPMNE διαψεύδει ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία για την αποπομπή του από το ΕΛΚ και κατηγορεί το πρακτορείο ειδήσεων “MIA” ότι με τις ανταποκρίσεις του από τις Βρυξέλλες έχει δημιουργήσει τέτοια εικόνα. Από την πλευρά του το “MIA” επιμένει στις πληροφορίες του..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ