today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Μπίζνες εκατομμυρίων στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης…

Ένα αναπτυξιακό «ελατήριο» συσπειρώνεται την τρέχουσα περίοδο στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, κυρίως με ξένα κεφάλαια που επενδύονται από μεγάλα funds και ιδιώτες, μέσω του προγράμματος «Χρυσής Βίζας», κλπ…

Του Βαγγέλη Μωυσή

Μικρά διαμερίσματα αλλά και μεγάλα ακίνητα στο κέντρο της πόλης, εξαγοράζονται… κατά «ριπάς» με στόχο την εκμετάλλευση μέσω Airbnb ή την δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, από Ισραηλινά –και όχι μόνο- επιχειρηματικά συμφέροντα, που «επενδύουν» στην προσέλκυση τουρισμού σχετιζόμενου και με το υπό κατασκευή Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.

Τις μέρες αυτές, υπάρχει σε εξέλιξη διερεύνηση αγοράς ακινήτου με προϋπολογισμό της τάξεως των… 4.000.000 ευρώ μόνο για την εξαγορά και χωρίς να υπολογίζεται το ποσό που θα χρειαστεί να επενδυθεί για την μετατροπή του ακινήτου που τελικώς θα επιλεγεί, σε ξενοδοχειακή μονάδα, ή combo διαμερισμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το deal ήταν έτοιμο να κλείσει για την αγορά ακινήτου στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, χάλασε για λεπτομέρειες και η αναζήτηση των επενδυτών συνεχίζεται.

Προ ημερών, Τούρκος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην κεντρική Μακεδονία, αξιοποίησε το πρόγραμμα «Χρυσής Βίζας» για την αγορά ακινήτου (υπεροπολυτελούς διαμερίσματος) αξίας της τάξεως των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Σέρβοι και Βούλγαροι επιχειρηματίες, επίσης κινούνται δυναμικά στην αγορά ακινήτων, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Χαλκιδική, ενώ ναυτιλιακές εταιρείες, τόσο από Αθήνα, όσο και από έδρες του εξωτερικού, σπεύδουν προς αναζήτηση γραφειακών χώρων κοντά στο αναπτυσσόμενο –μετά την ιδιωτικοποίηση-λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Το σκηνικό συμπληρώνουν κινεζικά συμφέροντα που κινούνται κυρίως στο χώρο του retail, και τα οποία αγοράζουν ή μισθώνουν ολόκληρα κτίρια ή ορόφους βιομηχανικών κτιρίων, για τη στέγαση της εμπορίας ποικίλων προϊόντων χαμηλού κόστους.
Η Θεσσαλονίκη, έχει την ευκαιρία, να δει αυτό το χρήμα που αυτή τη στιγμή… «κάθεται» στα ακίνητα της πόλης, να μεταφράζεται σε αναπτυξιακή δυναμική «ελατηρίου», με την κλιμάκωση της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης. Αρχές και φορείς της πόλης, συνεπώς, βρίσκονται για μια ακόμα φορά αντιμέτωποι με το στοίχημα της «υπεραξίας» που θα πρέπει να δημιουργήσουν στον αστικό χώρο, ώστε να την… αντλήσουν υπό μορφή κατανάλωσης, ανάπτυξης δορυφορικών δραστηριοτήτων και απασχόλησης στη συνέχεια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ