today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Με ρητορική Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε στη Βουλή ο Δ.Παπαγγελόπουλος

Απαράδεκτη κρίνεται από έμπειρους νομικούς κύκλους η χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του αν. Υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή, ο οποίος ούτε λίγο – ούτε πολύ στην αγωνία του να καλύψει τον Π.Πολάκη για τις απίθανες δηλώσεις του περί φυλακίσεων των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ,  ταυτίστηκε πλήρως με την επιχειρηματολογία των στελεχών της Χ.Α.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν δίστασε να φωτογραφίσει  τη δίωξη κατά της Χ.Α. ως “πογκρόμ συλλήψεων από την προηγούμενη κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους”,  αθωώνοντας επί της ουσίας τα στελέχη της που συμμετείχαν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες. Εξ ίσου απαράδεκτη με την ουσία των δηλώσεων Παπαγγελόπουλου, είναι η χρονική στιγμή που επελέγη, περίοδος κατά την οποία διεξάγεται η πολύκροτη δίκη της Χ.Α..

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ως υπουργός Δικαιοσύνης διέπραξε συνειδητά βαρύ θεσμικό ατόπημα, υιοθετώντας την απαράδεκτη επιχειρηματολογία της Χ.Α. περί “πολιτικής δίωξής της”, αποδεχόμενος την θέση της περί “παρέμβασης της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία”. Αν ο στόχος του ήταν με αυτό τον τρόπο να αποκρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί παρεμβάσεών του στη Δικαιοσύνη, μάλλον κατάφερε το αντίθετο: να δημουργήσει βάσιμες υποψίες ότι ως εκτελεστικός βραχίωνας της πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης, επιχειρεί για πολιτικούς λόγους να κατευθύνει μια δικαστική απόφαση προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μικροπολιτικά συμφέροντα του κόματός του. 

Παράλληλα, ο κ.Παπαγγελόπουλος υπερασπιζόμενος επί της ουσίας τις δηλώσεις του Αναπληρωτή υπουργού υγείας ότι η κυβέρνηση πρέπει να βάλει κάποιους στη φυλακή προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές, ανέφερε  ότι προφανώς ο κ. Πολάκης  παρεξηγήθηκε διότι εξέφρασε με… μπρουτάλ τρόπο την αγωνία του ως προς την εξέλιξη δικαστικών υποθέσεων.

«Ο κ.Πολάκης μήπως έχει παρεξηγηθεί σε αυτή την τοποθέτησή του; Μήπως  δεν εξέφρασε πρόθεση πολιτικών διώξεων αλλά την αγωνία του για την απονομή δικαιοσύνης με μπρουτάλ τρόπο; Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να μιλάει για πολιτικές διώξεις,  διότι η παρούσα κυβέρνηση  σεβάστηκε όλες τις  προϋποθέσεις σε υποθέσεις, και δεν έχει κάνει  καμία παρέμβαση. Θυμίζω το πογκρόμ συλλήψεων από την προηγούμενη κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους».

 Λίγο πριν ολοκληρώσει την τοποθέτηση του και με αφορμή και το σημερινό περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας αλλά και την επίκληση πολλών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην ανάγκη να υπάρξει νόμος και τάξη  στην Ελλάδα ο κ. Παπαγγελόπουλος χρησιμοποίησε μία φράση που σχολιάστηκε από πολλούς βουλευτές «Πάντα ήμουν υπέρ  του νόμου, αλλά  απόλυτη τάξη και ασφάλεια μόνον στα νεκροταφεία υπάρχει».

 

Η αντίδραση της ΝΔ

Στις αναφορές του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο περί μπρουτάλ συμπεριφοράς του Παύλου Πολάκη απάντησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης. «Οι μπρουτάλ τρόποι Πολάκη σε δημοκρατίες και  σε ευνομούμενες  πολιτείες δεν μπορεί να υπάρχουν. Δεν γίνεται να  προαναγγέλλονται φυλακίσεις, έγινε κι από άλλους. Να αποφασίσουμε αν σεβόμαστε την ανεξαρτησία της  δικαιοσύνη ή όχι και αν  ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ