today-is-a-good-day
18.4 C
Athens

Ο Ζάεφ καλεί τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν κατά συνείδηση

Κάλεσμα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν κατά συνείδηση στις κρίσιμες ψηφοφορίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος απηύθυνε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, καθώς άρχισε στο κοινοβούλιο των Σκοπίων η κρίσιμη συζήτηση για την οριστική κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας», είπε ο κ. Ζάεφ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Τόνισε πως απόρριψη της συμφωνίας θα οδηγήσει την ΠΓΔΜ στην απομόνωση, ενώ υπογράμμισε ότι η μοναδική επιλογή για την ανάπτυξη της χώρας είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO.

Η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης απαιτεί τρεις ψηφοφορίες. Ήττα της κυβέρνησης σε οποιοδήποτε στάδιο θα σημαίνει διακοπή της διαδικασίας και, σύμφωνα με τις δηλώσεις Ζάεφ, προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών.

Στην πρώτη ψηφοφορία, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες και πρέπει να γίνει το αργότερο εντός 10ημέρου, η Βουλή θα κληθεί να εγκρίνει την πρόταση της κυβέρνησης για αναθεώρηση του Συντάγματος με ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, που σημαίνει τουλάχιστον 80 θετικές ψήφους σε σύνολο 120 εδρών.

Δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση Ζάεφ έχει εξασφαλίσει τις 80 έδρες που απαιτούνται, παρά τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο της γειτονικής χώρας ότι έχουν βρεθεί οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές που θα ταχθούν υπέρ του «Ναι».

Εφόσον η κυβέρνηση περάσει τον πρώτο «σκόπελο», που θεωρείται ο πιο δύσκολος, ο κ. Ζάεφ θα πρέπει να καταθέσει το ακριβές κείμενο του τροποποιημένου Συντάγματος και να κερδίσει δεύτερη ψηφοφορία, όπου όμως χρειάζεται απλή πλειοψηφία 61 εδρών.

Στη συνέχεια το αναθεωρημένο Σύνταγμα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και τέλος θα πρέπει να εγκριθεί οριστικά από την Βουλή και πάλι με ενισχυμένη πλειοψηφία 80 εδρών.

Η αναθεώρηση που έχει προτείνει η κυβέρνηση στα Σκόπια περιλαμβάνουν αλλαγή της ονομασίας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και ανασύνταξη δύο άρθρων που κατά την Ελλάδα υποθάλπουν αλυτρωτισμό.

 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ