today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Newsweek για Μόρια: “Οικογένειες ζουν μέσα στον φόβο, καθώς βιάζονται παιδιά”

"Τους εγκατέλειψαν οι ελληνικές αρχές". Nέος διασυρμός για τη χώρα

“Όταν εξαφανίζεται ο ήλιος κάθε μέρα στο μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων της Ελλάδας, το ίδιο κάνουν και οι γυναίκες και τα παιδιά που ζουν εκεί.”
Έτσι αρχίζει το δημοσίευμα – κόλαφος του Newsweek για τη Μόρια, η οποία περιγράφεται από πρόσφυγες, μετανάστες και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ως ένα κολαστήριο που κυριαρχεί ο τρόμος, η βία, οι βιασμοί γυναικών και παιδιών, ακόμα και οι απαγωγές, με τις ελληνικές αρχές να είναι παντελώς απούσες.

IMG_1286
«Στη Μόρια και τον γειτονικό “ελαιώνα” είναι διάχυτο το αίσθημα ότι οι ελληνικές Αρχές εγκατέλειψαν τους περίπου 8.500 ανθρώπους που ζουν εκεί, με γυναίκες, παιδιά ακόμη και πολλούς άνδρες να φοβούνται ακόμη και να κάνουν τις νύχτες το ταξίδι μέχρι τις ελάχιστες φορητές τουαλέτες που είναι διαθέσιμες στον καταυλισμό», σημειώνει το δημοσίευμα.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμαμ από τα μέσα Μαΐου τα περιστατικά σεξουαλικής βίας έχουν πολλαπλασιαστεί τόσο στη Μόρια όσο και στον πρόχειρο καταυλισμό έξω από τα συρματοπλέγματα του hotspot της ντροπής.

IMG_1368
Σύμφωνα με τον συντονιστή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ντέκλαν Μπάρι, οι γιατροί της ΜΚΟ υποδέχονταν ένα θύμα βιασμού κάθε εβδομάδα, που σημαίνει ότι από τους τελευταίους πέντε μήνες μόνο οι ΓΧΣ έχουν αντιμετωπίσει τουλάχιστον 21 τέτοια περιστατικά.
Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται γυναίκες, άνδρες και τουλάχιστον 10 περιστατικά να αφορούν παιδιά. Ανήλικα αγόρια και κορίτσια, δύο από αυτά ηλικίας μόλις 5 ετών! «Σε μια περίπτωση ήταν ένας πατέρας που μόλις είχε φύγει από τη σκηνή του για να πάρει φαγητό. Και μόλις επέστρεψε βρήκε το παιδί του να είναι κακοποιημένο σεξουαλικά»
Κατά τον Μπάρι τα θύματα σεξουαλικής κακοποιήσης σε αρκετές περιπτώσεις είτε επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν είτε εξεδήλωσαν αυτοκτονικές τάσεις. «Ούτε μια περίπτωση τέτοια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για μια περίπτωση ανά εβδομάδα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει συστηματικό πρόβλημα».

IMG_1405
«Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Η Μόρια δεν είναι ασφαλής», λέει μια 32χρονη Αφγανή που έφθασε στη χώρα μας από το Ιράν με τον άνδρα και το ανήλικο παιδί τους. «Άκουσα ότι πάνε άνδρες στο δάσος, πίνουν, πετούν πέτρες. Ότι αρπάζουν αγόρια και κορίτσια. Όλοι εδώ ζούμε με τον φόβο».
Την ίδια ώρα ένας 21χρονος καταθέτοντας τη δική του μαρτυρία μιλά για ομάδες ανδρών που ζουν στον υπαίθριο καταυλισμό και «αγοράζουν» παιδιά ηλικίας 12-13 ετών για να κάνουν σεξ μαζί τους. «Τους άκουσα να λέν “αγοράσα χθες το βράδυ ένα κορίτσι” λέει στο Newsweek και στη συνέχει παραθέτει λεπτομέρειες της σεξουαλικής κακοποίησης που ακολούθησε.

IMG_1383
Ο Μπάρι επισημαίνει ότι κάθε φορά που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συναντούν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, αρχικά τα αναφέρουν στην αστυνομία και στη συνέχεια πηγαίνουν τα θύματα στο νοσοκομείο προσφέροντας τους, παράλληλα, και ψυχολογική υποστήριξη.
«Είναι ισοπεδωτική εμπειρία. Και για τους γονείς που έρχονται εδώ με την προσδοκία ότι κάνουν τη σωστή επιλογή για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, το να συνειδητοποιούν όταν φτάνουν εδώ (σ.σ. στη Μόρια) ότι “μπορεί να έφερα τα παιδιά μου σε ένα χειρότερο μέρος”… Οι γονείς θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και γι’ αυτό ήρθαν εδώ. Το να φεύγουν από μια εμπόλεμη ζώνη και να φτάσουν εδώ προκαλεί ένα τεράστιο αίσθημα αποτυχίας» καταλήγει ο Μπάρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ