today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Ποιοι διεκδικούν το χρίσμα της Ν.Δ. για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης. Η τελική “ακτινογραφία” των υποψηφίων

Στην τελική ευθεία έχει μπει πια το έντονο παρασκήνιο της επιλογής της Ν.Δ. –του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλαδή – για το πρόσωπο που θα έχει τη στήριξη της παράταξης στη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου της Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Μητσοτάκης είχε μια ακόμα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πάρι Μπίλλια, στο πλαίσιο ενός τελευταίου κύκλου επαφών με τους ενδιαφερόμενους πριν τη λήψη τελικών αποφάσεων.

Του Βαγγέλη Μωυσή

Σύμφωνα με πληροφορίες του thePresident, o πρόεδρος της Ν.Δ., διαπιστώνοντας κλίμα έντασης στο εσωκομματικό πεδίο στη Θεσσαλονίκη που απειλεί να κοστίσει τη συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο που θα στηριχθεί τελικά από τη Ν.Δ., θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες τον τελευταίο «γύρο» αξιολόγησης των υποψηφίων για το «χρίσμα».

Αυτή η αξιολόγηση περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο, έναν συνδυασμό δημοσκοπικής μέτρησης της προοπτικής κάθε διεκδικητή και συζήτησης με γνώστες της ανθρωπογεωγραφίας της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες  ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται να συζητήσει το « θέμα Θεσσαλονίκης» και με τον  Κώστα Καραμανλή αφού η γνώμη του πρώην πρωθυπουργού για ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, έχουν πάντοτε ειδική  βαρύτητα.

Πηγές πάντως από τη Ν.Δ. που είναι επιφορτισμένες  με ζητήματα αυτοδιοίκησης, εκτιμούν πως οι δύο επικρατέστεροι –αυτοί τη στιγμή- είναι ο Πάρις Μπίλλιας και ο πρώην βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός. Δεν τολμούν όμως να αποκλείσουν το ενδεχόμενο «έκπληξης» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την αίσθηση πως πλησιάζουμε στο τέλος αυτού του «σήριαλ» ενισχύουν και οι έντονες κινήσεις των τελευταίων ημερών από άλλους διεκδικητές, όπως ο πρώην Γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαπιμίκος, ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει», γιος του πρώην δημάρχου Σωτήρη Κούβελα, Δημήτρης Κούβελας, ο επίσης δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει» Μάκης Κυριζίδης που έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, αλλά και ένας ακόμα δημοτικός σύμβουλος, ο προερχόμενος μεν από την κεντροαριστερά και την δημοτική παράταξη του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, αλλά με «βάπτισμα» στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Α΄Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Επιχειρώντας μια… «έξωθεν» ακτινογραφία των έξι και των συνθηκών στο «γαλάζιο» πολιτικό τοπίο της Θεσσαλονίκης , διαπιστώνουμε τα εξής:

Ο πολιτικός μηχανικός Πάρις Μπίλλιας στα θετικά έχει την πανθομολογούμενη τεχνοκρατική πληρότητα και την τεχνογνωσία για όσα χρειάζεται να γίνουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη συνεπαγόμενη δυνατότητα να καταρτίσει ένα άρτιο και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Θετικό ότι δεν αποτελεί δημιούργημα του λεγόμενου «κομματικού» σωλήνα, έχει έντονα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και χαίρει της στήριξης και αποδοχής παραγωγικών φορέων της πόλης, καθώς και της εκτίμησης προσωπικοτήτων από το χώρο της κεντροαριστεράς. Το τελευταίο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαμόρφωση συμμαχιών τον β΄γύρο της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου, αλλά και της δυνατότητας σχηματισμού μιας λειτουργικής δημοτικής διοίκησης συνεργασίας. Από την άλλη, υπολείπεται σε πολιτικές περγαμηνές (κάποιοι θα το έλεγαν και θετικό) και σε αναγνωρισιμότητα, χαρακτηριστικό που θα πρέπει να καλυφθεί στο επόμενο διάστημα των μηνών που μεσολαβούν μέχρι τις εκλογές. Σοβαρό «μείον», αποτελεί η αντίδραση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Ν.Θεσσαλονίκης της ΝΔ Αντώνη Γυφτόπουλου, που φέρεται αντίθετος με την επιλογή «Μπίλλια», η οποία και  δεν συγκαταλέγεται στις δικές του εισηγήσεις.

Ο Γιώργος Ορφανός σίγουρα δεν έχει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας ούτε ανάγκη συστάσεων, γεγονός που κυριαρχεί στα θετικά του. Καθώς έχει μακρά θητεία ως βουλευτής και πολιτευτής της ΝΔ, δύσκολα θα αμφισβητηθεί η επιλογή του εσωκομματικά (τουλάχιστον όχι ανοιχτά) και σίγουρα έχει την εμπειρία να συσπειρώσει το «νεοδημοκρατικό» ακροατήριο, γεγονός διόλου ευκαταφρόνητο σε μια περίοδο διαρκούς ενίσχυσης της απήχησης και της κυβερνητικής προοπτικής της Νέας Δημοκρατίας. Στα αρνητικά προστίθεται ο κίνδυνος να αφήσει ασυγκίνητο ένα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων νεότερων γενεών ως αυστηρά κομματική υποψηφιότητα και παρά την προϊστορία του με τον χώρο του ΠΑΟΚ, ενδέχεται να πιάσει την «οροφή» του στον α΄ γύρο των αυτοδιοιητικών εκλογών, χωρίς μεγάλες προοπτικές διείσδυσης σε άλλους χώρους ή  για διαμόρφωση συμμαχιών ενόψει β΄ γύρου.

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος θεωρητικά έχει τις μικρότερες πιθανότητες για να λάβει το πολυπόθητο χρίσμα. Από την άλλη, δεν μπορεί να αποκλειστεί στο πλαίσιο μιας πιθανής προσπάθειας επανένωσης «σκόρπιων» δυνάμεων της κεντροδεξιάς. Επιπλέον ο Αν.Παπαμιμίκος, ως πρώην γραμματέας της ΝΔ έχει σίγουρα επαρκή αναγνωρισιμότητα. Το ίδιο ακριβώς δεδομένο όμως, ενισχύει τον κίνδυνο να θεωρηθεί επιλογή «κομματικού χαρακτήρα» και αποτελεί παράγοντα… συσπείρωσης των αντιπάλων του στον β΄γύρο. Τις τελευταίες μέρες, το όνομά του ακούστηκε έντονα από τα χείλη της βουλευτού Έλενας Ράπτη, αλλά και από τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέα Ζαπράνη, που «φλερτάρει» με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Υπ` αυτή την έννοια, η θετικές αυτές γνώμες για τη «δημαρχιακή» προοπτική του Ανδρέα Παπαμιμίκου, δεν θεωρούνται άσχετες με τις προσβάσεις του στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και τη δυνατότητα του να συσπειρώσει ψήφους από τις οργανώσεις της νεολαίας της ΝΔ στη μάχη του «σταυρού» της Α΄Θεσσαλονίκης, μια θέση στο ψηφοδέλτιο της οποίας ενόψει εθνικών εκλογών φέρεται να διεκδικεί και ο ίδιος, εξίσου με την αυτοδιοικητική προοπτική.

Ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κυριζίδης, αν και ο πλέον δραστήριος εκ των διεκδικητών ως τώρα, είναι μάλλον ο λιγότερο πιθανός να προσελκύσει τη στήριξη της ΝΔ. Η γνωστή μακρά φιλία του με τον Ανδρέα Παπαμιμίκο τον καθιστά ευάλωτο σε κριτική που θα στοχεύει στον πρώην γραμματέα της Ν.Δ.. Η αναγνωρισιμότητά του είναι επίσης ιδιαίτερα χαμηλή. Η απειρία του συγκαταλέγεται επίσης στα «μειον», γεγονός που δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι ήδη έχει βιώσει τις πρώτες… ρήξεις με συνεργάτες που αρχικώς είχε επιλέξει, κυρίως στον τομέα της επικοινωνίας. Αντίθετα στα θετικά του μπορεί κανείς να προσμετρήσει ότι έχει ξεκινήσει «ζεστά» από νωρίς την προσωπική του «κούρσα», αλλά και το νεανικό του προφίλ, που ελπίζει να του δώσει ένα προβάδισμα στις νεότερες ηλικίες των Θεσσαλονικέων, εφόσον προσέλθουν στην κάλπη.

Ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει» Δημήτρης Κούβελας, επίσης δεν έχει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, ενώ στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται το γεγονός ότι παρά την εγγύτητά του με τη Νέα Δημοκρατία, δύσκολα τον λες παιδί του «κομματικού σωλήνα». Στα «υπέρ» του πρέπει να προσμετρηθεί η έντονη κοινωνική του δραστηριότητα και η απήχησή του σε εκκλησιαστικούς κύκλους. Εκτός της απειρίας του, σοβαρό μειονέκτημα –μάλλον άδικο για τον ίδιο- που θα πρέπει να ξεπεράσει, είναι ότι ως υιός του εμβληματικού πρώην δημάρχου Σωτήρη Κούβελα, είναι εύκολος στόχος μιας κριτικής περί «οικογενειοκρατίας», γεγονός μάλλον «δύσπεπτο» αυτή την ώρα για τη στρατηγική της Ν.Δ..

Ο προερχόμενος από τη παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη Κωνσταντίνος Ζέρβας, έχει στα θετικά το νεανικό αστικό του προφίλ, την οικονομική του επιφάνεια προσωπική και οικογενειακή αλλά και το τεχνοκρατικό προφίλ ως πολιτικός μηχανικός. Η κάθοδός του ως βουλευτής στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ επί ηγεσίας Α.Σαμαρά, τον έφερε πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία, αλλά στα μάτια των περισσοτέρων νεοδημοκρατών δεν έχει καταφέρει να «απεκδυθεί» της προέλευσής του από το ΠΑΣΟΚ και της γνωστής εγγύτητάς του προς τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο. Αυτό θεωρείται και αρνητικό για ένα σημαντικό μέρος του νεοδημοκρατικού κοινού, αλλά και θετικό ως εχέγγυο «πολυσυλλεκτικότητας» ιδιαίτερα σε μια πιθανή μάχη β΄γύρου. Σοβαρό μειονέκτημα, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι για περισσότερη από τη μισή θητεία του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, αποτελούσε εκλεκτό συνεργάτη του, αντιδήμαρχος και συνδιαμορφωτής πολιτικών της διοίκησης Μπουτάρη. Αυτό τον καθιστά μάλλον εύκολο παραλήπτη ενός σοβαρού μέρους της κριτικής έναντι της απερχόμενης διοίκησης, παρά το «πέρασμά» του στην αντίπερα όχθη, των επικριτών του Γιάννη Μπουτάρη, που στα μάτια αρκετών θεωρείται όψιμο. Συνοδεύεται δε, ως πιθανή επιλογή, από τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των συζητήσεων για διαχρονικές «πλάτες» μέρους της ΝΔ στην παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη.

Την προσεχή εβδομάδα θα ανακοινώσει τη σύσταση της δημοτικής του παράταξης σε ειδική εκδήλωση στο Μακεδονία Παλάς.

Αυτές είναι οι μέχρι στιγμής διαφαινόμενες υποψηφιότητες για το χρίσμα της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως κανένανς να μπορεί να αποκλείσει υποψηφιότητα – έκπληξη που θα προκτίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ