today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ζ.Ζάεφ: “Έχουμε την καλύτερη συμφωνία”

Σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο Ζόραν Ζάεφ αποκαλύπτει τις προθέσεις του για τη συμφωνία των Πρεσπών. Λίγα 24ωρα από την κρίσιμη, πρώτη, συνεδρίαση της βουλής της ΠΓΔΜ, όπου και θα διαφανεί αν η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βρει τους 80 βουλευτές για να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας στέλνει πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Όπως αναφέρει ο Ζόραν Ζάεφ, τα προβλήματα λύνονται με την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής και όχι με τη χάραξη νέων συνόρων.

Εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η βουλή θα αποδεχθεί τη συμφωνία επισημαίνοντας ότι ήλθε η στιγμή για διαφορετικά Βαλκάνια, που θα έχουν αφήσει πίσω τις προκαταλήψεις και θα έχουν μετατραπεί από «Πυριτιδαποθήκη» σε «Πηγή Σταθερότητας».

Υπογραμμίζει επίσης ότι αν οι βουλευτές του VMRO εξακολουθήσουν να αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εμμείνουν στις θέσεις που απειλούν το μέλλον της χώρας μας, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει για πρόωρες εκλογές.

Ερωτώμενος για τις γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή, τον φόβο αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων και της αλλαγής συνόρων τονίζει:

“Η Δημοκρατία της Μακεδονίας στηρίζει μία θετική λύση για το Κόσοβο. Μία λύση που θα βελτιώσει την ευημερία των Σέρβων, των Αλβανών, και όλων των άλλων πολιτών που ζουν στο Κόσοβο. Μία λύση που θα εγγυάται την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία της Σερβίας, του Κοσόβου και ολόκληρης της περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό να είναι ενωμένοι όλοι οι ηγέτες εδώ σε αυτή την περιοχή γύρω από τους κοινούς μας στόχους, που είναι η διαρκής ειρήνη, η περιφερειακή συνεργασία, η οικονομική ανάπτυξη και η ένταξη στην ΕΕ.”

Γιατί πιστεύετε πως δεν επιτύχατε την καλύτερη δυνατή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, ερωτάται για να απαντήσει:

“Περισσότεροι από 660.000 πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Από αυτούς, περισσότεροι από 90% δήλωσαν «ΥΠΕΡ» του να αποδεχθεί η Δημοκρατία της Μακεδονίας τη συμφωνία με την Ελλάδα και να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.”

Αναφερόμενος στη εμπλοκή ή όχι της Ρωσίας τονίζει ότι έχει καλές σχέσεις η χώρα του και θα ενισχυθούν.

«Είμαι πεπεισμένος πως υπάρχει επίγνωση, και πρέπει να υπάρχει επίγνωση, πως η παγκόσμια ειρήνη είναι ένα οικουμενικό συμφέρον, και για αυτό χρειαζόμαστε σταθερές και ασφαλείς χώρες που αναπτύσσονται σύμφωνα με τον δρόμο που έχουν επιλέξει».

Απευθυνόμενος στους Έλληνες επισημαίνει: «Μαζί, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην περιοχή και την Ευρώπη, μαζί έχουμε μια ευκαιρία να σημειώσουμε μια ιστορική επιτυχία που θα αποτελέσει σοβαρή επένδυση για το μέλλον.

Αποτελεί καθήκον μας να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την εξασφάλιση εκείνων των συνθηκών και στις δύο πλευρές που θα επιτρέψουν την πλήρη εκπλήρωση της συμφωνίας. Ελαχιστοποιούμε τους κινδύνους, καθώς δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη συμφωνία για τις δύο πλευρές από αυτήν.

Σχετικά με τη «Δημοκρατία του Ιλιντεν» λέει ότι οι δύο πλευρές έφτασαν σε ένα σημείο όπου θεώρησαν ότι το όνομα Δημοκρατία του Ιλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. Επιβεβαιώνει τέλος τη συνάντηση για έναν καφέ με την Μαρία Σπυράκη:

«Είχα έναν σύντομο καφέ και συζήτηση με την κυρία Μαρία Σπυράκη στο ξενοδοχείο όπου έμενα, κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έκανα με πολλούς ευρωβουλευτές ή πολιτικούς από διαφορετικές χώρες στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στις Βρυξέλλες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ