today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Ν.Παππάς – Ν.Κοτζιάς: Χαμογελαστά.. “καρφιά” εναντίον Π.Καμμένου

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Ν. Παππάς, θα υπέγραψαν στο Υπουργείο Εξωτερικών, Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του ΥΠΕΞ.

Όπως ήταν φυσικό ρωτηθηκαν για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, από την Αμερική που προκάλεσαν νέα κρίση στην συγκυβέρνηση. Και δύο κράτησαν αποστάσεις. «Δεν θα μιλήσω για άλλ θέματα. Ο ΥΠΕΞ, δεν πρέπει να μιλάει πολύ για να ακούγεται όταν μιλάει.»

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, συμπλήρωσε: «Αυτό ισχύει για όλους του υπουργούς, πρέπει να μιλάνε μετρημένα.»

Ακολουθούν οι πλήρεις δηλώσεις των δύο υπουργών:
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να καλημερίσω, να ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Θέλω να ευχαριστήσω πριν από όλα το Υπουργείο στο οποίο προΐσταται ο φίλος μου ο Νίκος Παππάς, αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό, για τη βοήθεια που απεφάσισε με μεγάλη τόλμη και καλοσύνη, θα έλεγα, να μας δοθεί ώστε να αναβαθμίσουμε τις τηλεπικοινωνίες μας, να γίνει πιο εύκολη η μεταφορά εικόνας και οι βιντεο-τηλεδιασκέψεις ανάμεσα στις αρχές που έχει το Υπουργείο μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Και να κάνουμε ακόμα πιο ασφαλή την εσωτερική, τόσο εντός της χώρας όσο και με τις αρχές μας στο εξωτερικό, αλληλογραφία μας.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι η σημερινή μέρα είναι σημαντική για εμάς, όχι μόνο γιατί θα υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με ένα αδελφό, γιατί ως ψηφιακό είναι ανά τον κόσμο, Υπουργείο, αλλά νομίζω ότι επιβεβαιώνει και δικαιώνει την απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής μας να φτιαχτεί ειδικό Υπουργείο που να ασχολείται με τα ζητήματα της ψηφιακής τεχνολογίας και νομίζω ότι το δικό μας Υπουργείο θα είναι ένα από τα πρώτα- όχι το πρώτο- ξέρω, αλλά από τα πρώτα που θα έχει ισχυρά κέρδη σε αυτό το σημείο.

Θέλω να σας πω ότι θα μας βοηθήσει επίσης στην ανάπτυξη της προξενικής μας εργασίας, το έχουμε προβλέψει, διότι θα διευκολύνει να γίνονται αιτήσεις των Ελλήνων προς τα προξενεία από απόσταση, να μην χρειάζονται να πηγαινοέρχονται από τις διαφορετικές περιοχές μίας χώρας προς τα προξενεία.

Επίσης είναι ειδική βοήθεια για τις οικονομικές δραστηριότητες που είναι κάτω από την εποπτεία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, του κυρίου Κατρούγκαλου, και του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, όπου θα μπορούν και οι επιχειρήσεις και οι εταίροι οι κοινωνικοί να έχουν μία απευθείας πρόσβαση, συνομιλία και ενημέρωση με τους εμπορικούς μας ακολούθους στο εξωτερικό.

Κατά συνέπεια είναι άλλο ένα μέτρο αναβάθμισης της δουλειάς του Υπουργείου μας και γενικότερα του δημοσίου τομέα. Και θα μείνω σε αυτά, δεν ξέρω αν περίμενε κανείς να πω για άλλα, δεν θα πω. Είναι ολοφάνερο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει.

Ευχαριστώ πολύ, Νικόλα μου, καλώς ήρθες.

Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Καλώς σας βρήκα. Αυτό, αγαπητέ Νίκο, ισχύει για όλους τους υπουργούς, νομίζω. Έτσι δεν είναι; Δεν έπρεπε να αφορά μόνο τον Υπουργό Εξωτερικών, νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί πάντα πρέπει να μιλάνε μετρημένα ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή.

Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, θέλω να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια.

Η απόφαση για την ίδρυση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ήταν μία απόφαση του Πρωθυπουργού η οποία έχει δικαιωθεί, νομίζω, εκ των πραγμάτων, έχει επιταχύνει το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού στο δημόσιο.

Χαίρομαι πάρα πολύ που σήμερα υπογράφουμε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, νομίζω ότι η δυνατότητα που θα δώσουμε στις προξενικές μας αρχές και στις πρεσβείες μας να έχουν τις υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης θα αναβαθμίσει τη δουλειά που θα κάνουν, κάνουν αυτή τη στιγμή εξαιρετική δουλειά, αλλά η δυνατότητα των τεχνολογιών μπορεί να πολλαπλασιάσει το αποτέλεσμά της.

Και να πω ότι έχουμε πάρα πολύ στενή, ήδη συνεργασία σε υπηρεσιακό επίπεδο για να προχωρήσει και το Υπουργείο Εξωτερικών να είναι από τα πρώτα, το οποίο θα εγκαταστήσει τα συστήματα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων εντός. Είναι ένα σύστημα το οποίο το έχουμε εγκαταστήσει στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και να σας ενημερώσω ότι είμαστε και εν όψει της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων σε όλο το δημόσιο, είναι ένα έργο, επιτρέψτε μου λίγο να πω, εξαιρετικό, καταπληκτικό, το οποίο θα εξοικονομήσει εκατοντάδες εκατομμύρια για το δημόσιο σε ετήσια βάση, καταρχήν, αλλά δεύτερον θα κάνει πολύ πιο αποτελεσματική την δουλειά των δημόσιων λειτουργών και κυρίως θα έλεγα, και θα το διαπιστώσουν όλοι, και της πολιτικής ηγεσίας.

Και άλλα επίπεδα συνεργασίας έχουμε και νομίζω ότι είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και μίας αυτόνομης πλατφόρμας μέσω του ελληνικού δορυφόρου με τις προξενικές μας αρχές και τις Πρεσβείες μας και αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Νίκο μου, θέλω να σου ευχηθώ να συνεχιστεί η πάρα πολύ καλή δουλειά που κάνετε στο Υπουργείο Εξωτερικών με την πολιτική που ασκείτε, ειδικά για την επίλυση του μακεδονικού και τον ξεχωριστό ρόλο που μπορεί η Ελλάδα να παίξει στη νέα εποχή και θεωρώ ότι αυτή η πολιτική βρίσκεται στην καρδιά της φιλοσοφίας που έχουμε ως κυβέρνηση για το νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Η Ελλάδα έχει μία ξεχωριστή θέση στο χάρτη. Πρέπει και τα προβλήματα με τους γείτονές της να λύσει με τρόπο σοφό και δίκαιο και να αναπτύξει όμως και τις τεχνολογίες αυτές που θα της δώσουνε τη δυνατότητα να γίνει ένας σύγχρονος κόμβος για την ευρύτερη περιοχή.

Μία χώρα που θα εγγυάται τις προοπτικές συνανάπτυξης. Άρα θα έλεγα θέλει τεχνολογίες και σοφή εξωτερική πολιτική.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ευχαριστούμε. Να πω και να σημειώσω και κάτι για να το πούμε, ότι το Υπουργείο σας μας βοηθάει και στη χρηματοδότηση του έργου και στην προκήρυξη του διαγωνισμού και στη παρακολούθησή του, γιατί εσείς έχετε περισσότερη εμπειρία από εμάς.

Εμείς κάνουμε διπλωματικές διαπραγματεύσεις, βασικά.

Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Να πω ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το αποθεματικό της Ε.Ε.Τ.Τ. και νομίζω ότι αυτό έχει και τη ξεχωριστή του σημασία.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ευχαριστούμε πολύ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ