*Του Νίκου Αρμένη
Στην επαρχία ακούς ακόμα αρκετές «καλημέρες», ειδικά στα χωριά! Στην Αθήνα που ζω, σπάνια άγνωστοι μεταξύ τους θα ανταλλάξουν «καλημέρες»..
Μου έχει τύχει δε και το εξής θλιβερό. Να επιστρέψω από διακοπές στο χωριό μου, τους Γιαννάδες στην Κέρκυρα όπου οι «καλημέρες» πέφτουν βροχή, και από συνήθεια να συνεχίσω να «καλημερίζω» τους περαστικούς και στο Αιγάλεω.
Ε, μερικοί δεν μου απάντησαν ποτέ.. Μιλάμε για αγένεια χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.
Οι ίδιοι άνθρωποι, αυτοί της πόλης δηλαδή, όταν τρέχουν μεταμορφώνονται! Είναι ένας από τους άγραφους κανόνες που ακολουθούμε, στη συντριπτική μας πλειοψηφία, οι δρομείς!
Όταν συναντηθούμε ενώ τρέχουμε στην αντίθετη κατεύθυνση, θα «καλημεριστούμε»!
Αν έχουμε κουράγιο θα πούμε μια βαρβάτη «καλημέρα» με τη ψυχή μας και μάλιστα μάλλον σχεδόν ταυτόχρονα!
Αν τα πόδια έχουν «γράψει» αρκετά χλμ σε ένα long run και οι ανάσες είναι κομματάκι δύσκολες, θα σηκώσουμε το χεράκι και το βλέμμα μας θα στέλνει την πιο θερμή και αυθεντική «καλημέρα»!
Τέτοιες «καλημέρες» δίνω και παίρνω κάθε πρωί που βγαίνω για τρέξιμο. Συνήθως μάλιστα βλέπω τους ίδιους ανθρώπους τους οποίους δεν γνωρίζω προσωπικά αλλά τους ξέρω πια πολύ καλά γιατί ανήκουμε στην ίδια μεγάλη ομάδα! Στην ομάδα των δρομέων της γειτονιάς μου που καθημερινά φέρνουμε κύκλους γύρω από το Μπαρουτάδικο ή μέσα στο ΕΑΚ.
Αλλά και όταν κάνω long run, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, το ίδιο συμβαίνει. Το έζησα το Σάββατο που έκανα 30 χλμ στην παραλιακή με βροχή καθώς ξώφαλτσα μας έπαιρναν στην Αττική τα απόνερα του κυκλώνα «Ζορμπάς».
Ξεκίνησα από το γήπεδο του TAE KWO DO στην Καλλιθέα, έφτασα μέχρι τη Βούλα και επέστρεψα. Παρά την κακοκαιρία, συνάντησα αρκετούς που έκαναν τη δική τους προπόνηση ακριβώς από την αντίθετη κατεύθυνση.
Με όλους αντάλλαξα «καλημέρες» και χαιρετισμούς!
Δεν πρόκειται απλά για κινήσεις ευγένειας αλλά και για έκφραση συμπαράστασης στο δρομέα που ταυτόχρονα με εσένα «τρίβει» το σώμα του στην άσφαλτο για πολλά χλμ..
Είναι και μια συνήθεια που δικαιώνει όσους υποστηρίζουμε ότι οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, καταφέρνουμε να γινόμαστε και σαν χαρακτήρες καλύτεροι άνθρωποι.
Χωρίς συζήτηση – γιατί έχω ακούσει και τέτοιες μπούρδες – οι ευγένεια είναι προσόν! Είναι από τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν άνθρωπο να ξεχωρίζει!
Οι περισσότεροι μαραθωνοδρόμοι λοιπόν αυτό το προσόν είτε το έχουμε, είτε το αποκτούμε! Με λιγοστές εξαιρέσεις φυσικά που πάντα υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Καλημέρα!
*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης στον τηλεοπτικό σταθμό Star και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


