today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εναντίον ελευθερίας του Τύπου

Της Ζωής Ράπτη, Δικηγόρου , LL.m*

Αν θέλει κάποιος να εξετάσει την στάση που κρατά η κυβέρνηση απέναντι στα ΜΜΕ μπορεί να ρωτήσει σχετικά τον εκδότη του «Φιλελεύθερου» Θανάση Μαυρίδη, τον διευθυντή Παναγιώτη Λάμψια και την αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνα Γαλανού, οι οποίοι μηνύθηκαν από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και κρατήθηκαν στο ΑΤ Εξαρχείων, αφού παρουσιάστηκαν αυτοβούλως στο πλαίσιο του αυτόφωρου.
Οι τρεις δημοσιογράφοι βρέθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα, ο οποίος δεν ζήτησε την ποινική τους δίωξη αλλά τη διερεύνηση των όσων αναφέρονται στα ρεπορτάζ της εφημερίδα, τα οποία αφορούσαν στην οικτρή κατάσταση των προσφύγων στη Μόρια και στη διαχείριση των τεράστιων κονδυλίων που διατίθενται από την Ε.Ε.
Ενώ οι ίδιοι οι κάτοικοι, οι πρόσφυγες στη Μόρια, ο διεθνής τύπος και η Ε.Ε. δεν είχαν σταματήσει ούτε ημέρα που να μην ασχοληθούν με το αίσχος της κατάστασης στον καταυλισμό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θεώρησε ότι το πρόβλημα θα… λυνόταν αν μήνυε τους δημοσιογράφους που έκαναν το καθήκον τους και δημοσιοποίησαν όσα πληροφορήθηκαν από το ρεπορτάζ.
Η κυβερνητική αντίληψη στα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου δεν θυμίζει δυτική, ευνομούμενη χώρα αλλά τριτοκοσμική, ανελεύθερη, τύπου Βενεζουέλας όπου η καταστολή και η διασταλτική ερμηνεία των νόμων χρησιμεύουν στον απόλυτο μονάρχη για τον έλεγχο των εντυπώσεων και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Το σύνολο των στελεχών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν αναπτύξει μια πολεμική ρητορική απέναντι σε ΜΜΕ και μεμονωμένους δημοσιογράφους, ακολουθώντας την γνωστή -στα ανελεύθερα καθεστώτα- πρακτική της δημιουργίας ανύπαρκτων εχθρών, κατασκευασμένων απειλών και φανταστικών «συνωμοτικών» κύκλων που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια εναντίον της κυβέρνησης.
Από την άλλη, υπάρχει η Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι προσηλωμένη στις αρχές της ανεξαρτησίας της ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης γνώμης. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα κι όταν δέχθηκε την αήθη και ανήθικη επίθεση από εκπομπή της ΕΡΤ (ένας σταθμός που συντηρούν όλοι οι Έλληνες από το υστέρημά τους) δεν ακολούθησε την πρακτική των μηνύσεων. Απλά εκείνος αλλά και το κόμμα μας χρησιμοποίησαν το δημοκρατικό δικαίωμα της επιλογής σε ποια μέσα θα εμφανίζονται τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
ΝΔ και συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εκπροσωπούν δυο διαφορετικούς κόσμους. Ο ένας είναι ο σύγχρονος, δημοκρατικός και ανοιχτός στο διάλογο και ο άλλος ο ξεπερασμένος από τις εξελίξεις κόσμος της μίας άποψης και του αυταρχισμού.

*Η Ζωή Ράπτη είναι Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας- Κόμματος στη Νέα Δημοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ