today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

ΚΙΝΑΛ: Καταγγέλλει κυβερνητικές μεθοδεύσεις στην δημόσια διοίκηση

Οι μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης για την επιλογή «ημετέρων» υπαλλήλων ως προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης στη δημόσια διοίκηση δεν έχουν όριο. Έφτασε αυτές τις μέρες στις δημόσιες υπηρεσίες «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιος της υπουργού διοικητικής ανασυγκρότησης κας Μαριλίζας Ξεννογιαννακοπούλου, η οποία φέρνει τα πάνω κάτω στις εκατοντάδες εν εξελίξει διαδικασίες για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο:

Συγκεκριμένα, μοριοδοτεί ως επιπλέον προσόν για την επιλογή ενός υποψηφίου, την προηγούμενη άσκηση καθηκόντων ευθύνης σε οποιοδήποτε ελεγχόμενο από το δημόσιο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Όμως οι τοποθετήσεις προϊσταμένων στα Ν.Π.Ι.Δ. του Δημοσίου γίνονται κατά κανόνα από τα, με κομματικά κριτήρια, επιλεγμένα διοικητικά συμβούλια των νομικών αυτών προσώπων. Έτσι η διαδρομή είναι, πλέον, απλή: Το κομματικά τοποθετημένο ΔΣ ενός ΝΠΙΔ ορίζει ότι ο κος Χ θα είναι προϊστάμενος σε μια διεύθυνση του νομικού προσώπου και στη συνέχεια ο κύριος αυτός, μοριοδοτείται ώστε να προσπεράσει τους συνυποψήφιούς του και να τοποθετεί «δόξα και τιμή» προϊστάμενος σε κάποιο υπουργείο.

Η καταστρατήγηση κάθε έννοιας ισονομίας, αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας, κορυφώνεται με την πρόβλεψη της εγκυκλίου, ότι η έξτρα ενίσχυση των προερχόμενων από τα μετοχικά ελεγχόμενα από το δημόσιο ΝΠΙΔ υποψηφίων, εφαρμόζεται και στις εκκρεμείς διαδικασίες. Ξαφνικά, δηλαδή, κι ενώ τρέχουν οι διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, αλλάζουν οι όροι της αξιολόγησης, εις βάρος των πολλών και προς όφελος ολίγων και εκλεκτών.

Καλούμε την Κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα τη συνταγματική νομιμότητα στις διαδικασίες επιλογής με την κατάργηση της ανωτέρω διάταξης (δηλαδή του άρθρου 277 του Ν4555/2018), η οποία φυσικά ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» και δημιουργεί προϋποθέσεις για προσφυγές των υποψηφίων που θα θέσουν σε κίνδυνο τόσο τη συνέχιση των διαδικασιών επιλογής όσο και την εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης.

Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε στη χειραφέτηση των Δημοσίων Υπαλλήλων και την ανάδειξη του επαγγελματισμού τους μακριά από κομματικές και πελατειακές εξαρτήσεις. Καταγγέλλουμε την αντίληψη τιμαριοποίησης του Δημοσίου με την οποία ξεκίνησε τη θητεία της η νεόκοπη κα Υπουργός και ζητούμε την άμεση ανάκληση της κουτοπόνηρης «εξαιρετικά επείγουσας» εγκυκλίου που ευνοεί τους ημέτερους της κυβέρνησης με εξόφθαλμο και χυδαίο τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ