ΔΝΤ: Η Μαδρίτη πρέπει να μειώσει το χρέος της

Η Ισπανία θα πρέπει να συγκρατήσει το χρέος και το έλλειμμά της και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για να αντέξει μελλοντικά σοκ καθώς οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία αυξάνονται, ανέφερε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2018 στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στο 2,7%, συμβαδίζοντας με τις εκτιμήσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, από το 2,8% που προέβλεψε τον Απρίλιο.

«Σε αυτή τη συγκυρία, είναι κρίσιμης σημασίας να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας για να αντέξει τα σοκ», ανέφερε το ΔΝΤ στην συμπερασματική του δήλωση στην έκθεση του 2018 για την Ισπανία.

«Δύο τομείς πολιτικής είναι σημαντικοί για αυτόν τον στόχο: η επανεκκίνηση της διαρθρωτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και η διατήρηση της ουσίας των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας» που εισήγαγε η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Τα επίπεδα χρέους έχουν μειωθεί μόνο οριακά ενώ η οικονομία έχει αναπτυχθεί με ισχυρό ρυθμό, καθιστώντας τον στόχο της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2019 «κρίσιμης σημασίας και κατάλληλο», σύμφωνα με το ΔΝΤ.