today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Aλλαγές κανονισμών ενόψει της νέας σεζόν

Η Euroleague ανακοίνωσε τις αλλαγές των κανονισμών που θα ισχύσουν τη νέα σεζόν (2018-19) στη διοργάνωση, καθώς και στο EuroCup. Ίσως, η πιο σημαντική αλλαγή αφορά στην τιμωρία της τεχνικής ποινής, η οποία πλέον δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη αλλαγή κατοχής. Η ομάδα που υποπίπτει στην παράβαση παραχωρεί μια βολή στον αντίπαλό της (ως ίσχυε), αλλά το παιχνίδι θα συνεχιστεί με την μπάλα να δίνεται στην ομάδα που είχε την κατοχή, όταν σφυρίχθηκε η τεχνική ποινή.

Άλλη μια σημαντική αλλαγή στοχεύει στο να εμποδίσει τους παίκτες, οι οποίοι αμύνονται, να καθυστερήσουν το παιχνίδι στα τελευταία κρίσιμα λεπτά. Από εδώ και στο εξής, οι παίκτες που περνούν την τελική γραμμή στα τελευταία δύο λεπτά του τέταρτου δεκαλέπτου ή της παράτασης, ελπίζοντας να καθυστερήσουν την πάσα στην επαναφορά, θα τιμωρούνται με τεχνική ποινή.

Επίσης, οι παίκτες θα έχουν την ευκαιρία για μεγαλύτερη δημιουργικότητα και οι θεατές για μεγαλύτερες… συγκινήσεις, καθώς επιτρέπεται πλέον στους παίκτες να πετάξουν την μπάλα στο ταμπλό και να ανακτήσουν την κατοχή της, ακόμη κι αν δεν την ακουμπήσει κάποιος άλλος, με αποτέλεσμα να μπορούν να δώσουν ασίστ στον… εαυτό τους για ένα άλεϊ ουπ κάρφωμα.

Άλλες σημαντικές αλλαγές είναι οι εξής:

– Όλες οι επαναφορές μετά από αντιαθλητικό φάουλ και ντισκαλιφιέ ή μετά από συμπλοκές παικτών θα γίνονται από το μισό του γηπέδου, στο οποίο επιτίθεται η ομάδα με την κατοχή της μπάλας, η οποία θα έχει 14 δευτερόλεπτα στη διάθεσή της.

– Όταν καταλογίζεται φάουλ ή παράβαση σε βάρος της ομάδας που έχει την κατοχή της μπάλας, το χρονόμετρο ρυθμίζεται εκ νέου στα 24 δευτερόλεπτα για την επαναφορά, αν αυτή γίνεται στο μισό του γηπέδου, στο οποίο αμύνεται, και στα 14 δευτερόλεπτα, αν η επαναφορά γίνεται στο μισό του γηπέδου, στο οποίο επιτίθεται.

– Στα τελευταία δύο λεπτά ενός αγώνα ή στην παράταση, όταν ένας προπονητής καλεί τάιμ άουτ με κατοχή της μπάλας, θα επιτρέπεται να αποφασίσει αν η επαναφορά θα γίνεται από το μισό του γηπέδου, στο οποίο επιτίθεται ή αμύνεται η ομάδα του. Η απόφαση αυτή θα ανακοινώνεται στο τέλος του τάιμ άουτ.

– Αν η μπάλα κολλήσει ανάμεσα στη στεφάνη και το ταμπλό, καταλογίζεται τζάμπολ για την κατοχή. Το χρονόμετρο ρυθμίζεται στα 14 δευτερόλεπτα, αν η ομάδα που επιτίθεται διατηρήσει την κατοχή της μπάλας, ή στα 24 δευτερόλεπτα, αν αλλάξει η κατοχή μπάλας μετά το τζάμπολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ