today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Βρετανός ΥΠΕΞ: Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί-Καλύτερη λύση η ομοσπονδία

Ως ένα ζήτημα που υφίσταται μεν επί πολύ καιρό αλλά δεν είναι αδύνατο να λυθεί, χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ.

Δίνοντας το «παρών» στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της οργάνωσης «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου» το βράδυ της Κυριακής, πρώτης ημέρας του κομματικού συνεδρίου, ο κ. Χαντ επανέλαβε τη βρετανική στήριξη στο ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης και δήλωσε «απολύτως αποφασισμένος» να γίνει η δουλειά που απαιτείται ώστε η λύση να επιτευχθεί.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας είπε αρχικά ότι η χώρα του «έχει πολύ μεγάλη ευθύνη ως χώρα με θαυμάσιους ιστορικούς δεσμούς με την Κύπρο να κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει μία λύση σε αυτό το πολύχρονο ζήτημα, το οποίο ωστόσο εν τέλει δεν είναι αδύνατο να λυθεί».

Όπως σημείωσε, «πρέπει να πάμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα και να πούμε ότι το στάτους κβο δεν δεν είναι αποδεκτό» και ότι υπάρχει πολιτική λύση. «Υπάρχει μια ομοσπονδιακή δομή που θα είναι καλύτερη λύση για όλους όσοι ζουν στην Κύπρο», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην «πολύ καλή» συνάντηση που είχε στη Βιέννη με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και στις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη με τους ομολόγους του από Ελλάδα και Τουρκία.

«Υπάρχει πολύ κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε», εκτίμησε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πάντως ότι υπάρχει πάντα η δύσκολη πρόκληση της ισορροπίας μεταξύ των συμφερόντων της Κύπρου και των εθνικών συμφερόντων κάποιων εκ των εμπλεκομένων χωρών. «Πρέπει να βρούμε έδαφος να πλοηγηθούμε μεταξύ αυτών, αλλά μπορούμε να το βρούμε», είπε.

Σχολίασε ότι όπως και στις διαπραγματεύσεις για το Brexit έτσι και για το Κυπριακό πρέπει να επιδειχθεί «αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα». Πρόσθεσε ότι η λύση δεν επιτεύχθηκε μεν στο Κραν Μοντανά, αλλά δεν απείχε πολύ. «Υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να την κάνουμε», συμπλήρωσε.

Στρέφοντας την προσοχή του στο Brexit ο Τζέρεμι Χαντ επισήμανε ότι διεξάγονται ιδιαίτερες συζητήσεις με την Κύπρο ως προς τις περιοχές των βρετανικών κυρίαρχων βάσεων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα μπορεί να ισχύει το στάτους κβο ως προς την καθημερινότητα των ανθρώπων που κυκλοφορούν καθημερινά μεταξύ βάσεων και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι τώρα είναι η ώρα για τη Βρετανία να επιδείξει αυτοπεποίθηση και να δείξει στον κόσμο τι είναι δυνατό να γίνει στο μέλλον. Παραδέχθηκε ότι είναι περίοδος ανησυχίας και προβληματισμού, ιδίως για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν οικογενειακούς δεσμούς με την ΕΕ, όπως οι Κύπριοι της Βρετανίας.

Για το λόγο αυτό επαναβεβαίωσε ότι η η βρετανική κυβέρνηση έχει καταστήσει «απολύτως σαφές» ότι θα εγγυηθεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της χώρας, ανεξαρτήτως του αν θα υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ για την επόμενη μέρα του Brexit. «Είναι μία προσφορά χωρίς όρους και ελπίζουμε σε ανταπόδοση από την ΕΕ για τους Βρετανούς που ζουν εκεί», είπε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.

 

 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ