Α.Τσίπρας: Η κυβέρνηση μου θα επιβιώσει ακόμα και αν φύγει ο Π.Καμμένος

Αποφασισμένος να κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην WSJ και εκτίμησε ότι η συμφωνία θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή περίπου τον Μάρτιο.

Αναφορικά με τις δηλωμένες προθέσεις του συγκυβερνήτη του Πάνου Καμμένου ότι  οι ΑΝΕΛ μπορεί να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, δεν έδειξε προβληματισμένος:«Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός. Όμως αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου», δήλωσε, προσθέτοντας πως επιδίωξή του είναι να ολοκληρώσει την τετραετία.

«Στόχος μου είναι να πάω έως το τέλος», είπε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Αυτό συνιστά σινιάλο σταθερότητας».

Απαντώντας στις εικασίες ότι θα αναβάλει την απόφαση για το Σκοπιανό ώστε να έλθει στη Βουλή μετά τις εκλογές, ξεκαθάρισε: «Δεν θα παίξω παιχνίδια. Η συμφωνία θα κυρωθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας» στην πΓΔΜ, είπε, εκτιμώντας ότι η συμφωνία θα έλθει την ελληνική Βουλή γύρω στον Μάρτιο.

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την βούλησή του να λύσει το ονοματολογικό σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, προσθέτοντας πως ο ίδιος θέλει πλέον να υποστηρίξει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης στην περιοχή – παρά το έντονα αντι-αμερικανικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο των ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι: «Αν θέλουμε να προστατέψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης που δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος -όπως ήταν πριν από τρία χρόνια- αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε συμμαχίες. Και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ» και πρόσθεσε :«Η συνεργασία μας και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ. Ίσως αυτό να είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια».

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η προσέγγιση Ελλάδας-ΗΠΑ, αντανακλάται επίσης στις συνομιλίες για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη χώρα, παραδοσιακά ταμπού για την ελληνική αριστερά.

Αναφερόμενος στην ψύχρανση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία μετά την απόφαση της Αθήνας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία ότι προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την επίλυση του ονοματολογικού απάντησε ότι επρόκειτο περί μέτρου για την «προστασία των εθνικών συμφερόντων», συμπληρώνοντας πως επρόκειτο για «πολύ καθαρό μήνυμα».

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, ο κ. Τσίπρας επαναβεβαίωσε την βούλησή του να μην προβεί σε περικοπή συντάξεων στις αρχές του επόμενου έτους, επαναλαμβάνοντας ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς είναι ένα αχρείαστο μέτρο που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υποσχέθηκε να διατηρήσει τις συντάξεις και να πείσει τους πιστωτές, αλλά διευκρίνισε ότι η απόφαση «δεν θα είναι μονομερής, θα είναι λογική».