today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ν.Ιόνιο: Αυξάνεται κατά πολύ η πιθανότητα σχηματισμού μεσογειακού κυκλώνα

Αυξάνεται κατά πολύ η πιθανότητα σχηματισμού του σχετικά συνήθιστου φαινομένου του μεσογειακού κυκλώνα αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Νότιο Ιόνιο, με βάση τα σημερινά στοιχεία.

Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» που πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1.800 μέτρα υψόμετρο περίπου.

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν συνεχίζοντας να δημιουργούν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες – Κρήτη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ