today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Ηγέτες Αμερικής και Ε.Ε. βγαίνουν μπροστά για την ενότητα του Δυτικού κόσμου

Μπλαίρ,Μπάιντεν,Σαμαράς,Ολμπράιτ, Φίσερ,Βαλς, Σουλτζ υπογράφουν τη Διακήρυξη αρχών και αξιών

Μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία η οποία φιλοδοξεί να επαναβεβαιώσει τις αρχές, τις αξίες και τις συμμαχίες πάνω στις οποίες  θεμελιώθηκε ο σύγχρονος δυτικός κόσμος, φιλοξενείται στη σημερινή περίφημη σελίδα 7 των New York Times.

Πρόκειται για τη διακήρυξη της διατλαντικής συμμαχίας η οποία υπογράφεται από σημαντικές προσωπικότητες του Δυτικού Κόσμου όπως ο Τόνι Μπλαιρ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπαίντεν, ο  πρ. Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, ο πρ. αντικαγγελάριος της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο πρ. Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο πρ. Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζεντιλόνι, οι πρ. Πρόεδροι Λιθουανίας, Πολωνίας, και Εσθονίας, πολλοί πρώην ΥπΕξ όπως η Μαντλέν Ολμπράιτ, ο Τζορτζ Σουλτζ, Ο Φραττίνι κ.α. αλλά και πρώην Προεδρικοί υποψήφιοι στις ΗΠΑ όπως ο Μπομπ Ντόουλ.

Η πρωτοβουλία έρχεται ως απάντηση στον επιχειρούμενο απομονωτισμό διαφόρων χωρών, την αμφισβήτηση της Ε.Ε., το Brexit και την αντιπαλότητα μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Ε.Ε. για την νέα πολιτική στο διατλαντικό εμπόριο.

Οι Ηγέτες αυτοί, δηλώνουν σεβασμό και εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. που τη χαρακτηρίζουν ως το πιο φιλόδοξο ειρηνευτικό έργο στη σύγχρονη Ιστορία, και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις αρχές  της Δημοκρατίας, της ελευθερίας του Τύπου, του σεβασμού της διαφορετικότητας, της αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων κλπ.

Οι ηγέτες του Δυτικού κόσμου καλούν και όσους ακόμα ενστερνίζονται τις απόψεις τους να υπογράψουν τη διακήρυξη αυτή, προκειμένου να διαφυναχθεί η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπόσταση του ΝΑΤΟ και η στέρεα διατλαντική εταιρική σχέση.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από τη Παγκόσμια Εβραϊκή Κοινότητα και τον Επικεφαλής της Ντέιβιντ Χάρρις

 

Ακολουθεί το κείμενο της διακήρυξης:

Επαναβεβαιώνοντας τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Μια Υπόσχεση Ενότητας και Αποφασιστικότητας

 

Εμείς, οι υπογράφοντες, είμαστε ευγνώμονες κληρονόμοι του μεταπολεμικού καθεστώτος της διατλαντικής ασφάλειας που μας κληροδότησαν οραματιστές Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ηγέτες εμπνευσμένοι από κοινές αξίες και ενωμένοι ενάντια στις κοινές απειλές.

Συμπαρατασσόμαστε υπέρ  της υπεράσπισης της πολύτιμης συμμαχίας των δημοκρατιών – και των συνθηκών, των θεσμών και των κανόνων της – που έχει διατηρήσει την ειρήνη και έχει προάγει την ευημερία από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι σήμερα.

 

Ως μαθητές της ιστορίας, γνωρίζουμε πολύ καλά το τρομερό κόστος που καταβλήθηκε όταν αυτές οι αρχές δεν γίνονταν σεβαστές και δεν προστατεύονταν. Αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ουσιαστική μας συμμαχία – και αρνούμενοι να επιτρέψουμε τις αναπόφευκτες διαφορές που προκύπτουν ακόμη και μεταξύ των στενότερων εταίρων να θέσουν σε κίνδυνο τον δεσμό μας – χρησιμοποιούμε την ευκαιρία αυτή, όταν οι βασικές υποθέσεις αμφισβητούνται και, κάποιες φορές, υποβαθμίζονται, να δεσμευτούμε ξανά  στις αρχές στις οποίες βασίστηκαν τα έθνη μας από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Για το σκοπό αυτό, είμαστε ενωμένοι επαναβεβαιώνοντας:

 

  • Τη δέσμευσή μας για μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, στην οποία τιμωρούνται οι μη προκληθείσες παραβιάσεις των συνόρων, οι νομικοί μηχανισμοί έχουν την εξουσία να αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, ενώ σέβονται την εθνική κυριαρχία, και υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Την εμπιστοσύνη μας στο ΝΑΤΟ-το απαραίτητο προπύργιο της ειρήνης και της ασφάλειας για σχεδόν 70 χρόνια – και την εκτίμησή μας για την ανεκτίμητη στρατηγική αξία του οργανισμού για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους 28 διατλαντικούς συμμάχους του.
  • Το σεβασμός μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία – από την ίδρυσή της ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα έως τη σημερινή της 28μελή οργάνωση – κράτησε την ιστορικώς διασπασμένη Ευρώπη ολόκληρη και ελεύθερη και αποδείχθηκε το πιο φιλόδοξο και επιτυχημένο ειρηνευτικό έργο στη σύγχρονη ιστορία.
  • Την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών, επιβολής του νόμου και υπηρεσιών ασφαλείας, της Δύσης, στων οποίων τον επαγγελματισμό, τη συνεργασία και την ανταπόκριση, όλοι βασιζόμαστε για να μας προστατευθούμε  από κινδύνους ξένους και εγχώριους, κρατικής και μη κρατικής προέλευσης.
  • Την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την υποστήριξη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση των εκκλήσεων για εξτρεμισμό, ξενοφοβία και κάθε μορφή φανατισμό.
  • Τη διατήρηση ελεύθερου και ανεξάρτητου τύπου, την παρεμπόδιση και αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων, και την αποτροπή προσπαθειών εκλογικής παρέμβασης.

 

Σε αυτήν την καθοριστική στιγμή, παροτρύνουμε άλλους πολιτικούς και διπλωματικούς ηγέτες που μοιράζονται τις ανησυχίες και τις πεποιθήσεις μας να συμμετάσχουν σε αυτήν την υπόσχεση – και να συνεργαστούν, οι ενδιαφερόμενοι σε δημοκρατικές κοινωνίες, να συμμαχήσουν ενάντια σε κοινούς κινδύνους και να επιδιώξουν κοινές ευκαιρίες σε έναν εξελισσόμενο κόσμο.

 

Ελάτε μαζί μας στο AJC.org/TransatlanticUnity

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ