today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Η Κλεψύδρα του ΣΥΡΙΖΑ αδειάζει

Στα όρια του πανικού πλέον είναι το Μαξίμου για το ενδεχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων εμφανίζει σταθερή σε υψηλά επίπεδα την διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του κυβερνώντος κόμματος, υπέρ της πρώτης. Γι’ αυτό άλλωσε βγάζει στην δημοσιότητα δημοσκοπήσεις που να εμφανίζουν το κυβερνών κόμμα να μειώνει την διαφορά αυτή, έτσι ώστε να δημιουργηθεί κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι όμως που μπορεί να δράσει και αντίστροφα. Να δημιουργήσει συσπείρωση στο αντίπαλο στρατόπεδο καθώς η φτωχοποιημένη ελληνική κοινωνία είναι οργισμένη με την αριστερή διακυβέρνηση.

*του Νίκου Σίμου

Η δυσμενής αυτή προοπτική μιας μεγάλης εκλογικής ήττας εξωθεί το Μαξίμου, εκτός από την δημοσιοποίηση ευνοϊκών δημοσκοπήσεων στην εκπόνηση σχεδίων που έχουν ως χρονικό ορόσημο-στόχο, την προεδρική εκλογή. Και ειδικότερα την παράταση όσο το δυνατόν περισσότερο της κυβερνητικής θητείας ώστε να είναι μικρό το χρονικό διάστημα μέχρι την προεδρική εκλογή. Και στην συνέχεια να παρεμποδίσει -όπως το 2015- την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να εξαναγκαστεί η χώρα σε νέες εκλογές με το σύστημα της απλης αναλογικής που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να είναι παρ΄νθεση μία κυβερνηση της ΝΔ, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο ότι θα χάσουν τις εκλογές.
Ο πανικός της κυβέρνησης για τις διαφαινόμενες πολιτικές εξελίξεις μετά μάλιστα την βέβαιη εκλογική ήττα έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερος διότι πέραν της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων, υπέρ της ΝΔ που δείχνει η συντριπτική πλειοψηφίας των ερευνών, πέντε νέα στοιχεία φαίνεται ότι επηρεάζουν την εκλογική βούληση της κοινωνίας.
-Η θεμελιωμένη πλέον πεποίθηση της πολυπληθούς τάξεως των συνταξιούχων (2.600.000) ότι θα υποστούν και άλλες περικοπές στο εισόδημά τους καθώς μάλιστα η κυβέρνηση θεωρεί τις μειώσεις αναπόφευκτες στο πλαίσιο των συμφωνικών που έχει κάνει. Πέραν βεβαίως των αρνητικών συναισθημάτων που δημιουργεί σε αυτούς η πεποίθηση Τσίπρα Τσακαλώτου ότι το ασφαλιστικό δεν θα έχει πρόβλημα επειδή αργά ή γρήγορα οι σημερινοί συνταξιούχοι θα πεθανουν!!
-Η έξαρση λόγω των ελληνοτουρκικών και του μακεδονικού του εθνικιστικού φρονήματος στο μεγαλύτερο μέρος της επικρατειας
-Η αποτυχημένη αντιμετωπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς η ελληνική κοινωνία αποδίδει στους μετανάστες, ιδίως σε τοπικό επίπεδο, πλήθος αρνητικών στοιχείων, οικονομικών, ασφάλειας και πολιτιστικής αλλοίωσής τους
Το γεγονός της ραγδαίας στροφής της κοινής γνώμης σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ απεικονίστηκε και σε δύο αποκαλυπτικές εξελίξεις:
Πρώτον στην καταβαράθρωση προ μηνών στις φοιτητικές εκλογές του συστήματος του ΣΥΡΙΖΑ (1% πέτυχε) με αντίστοιχη άνοδο της προσκείμενης στην ΝΔ παράταξης. Πράγμα που σημαίνει ότι παρά τα περί του αντιθέτου υποστηριζόμενα δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την νεολαία μαζί του.
Δεύτερον στο εντυπωσιακό στοχείο ότι τουλάχιστον σε δύο δημοσκοπήσεις –όχι σε όλες αλλά αυτό κάτι δείχνει- ο Κυριακος Μητσοτάκης στην κατάλληλότητα για την πρωθυπουργία δεν ξεπερνάει μόνο τον Αλέξη Τσίπρα –και μάλιστα με μεγάλη διαφορά- αλλά και την επιλογή ΚΑΝΕΝΑΣ που συνήθως υπερισχύει για την πρωθυπουργική καταλληλότητα στην συνείδηση της κοινωνίας(Έρευνα Public Issue).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ