today-is-a-good-day
24.2 C
Athens

Η IAAF θέτει προϋποθέσεις για την άρση τιμωρίας της Ρωσίας

Η IAAF έχει θέσει από το 2015 τα δικά της κριτήρια για την αποκατάσταση της ρωσικής Ομοσπονδίας Στίβου, από τότε δηλαδή που αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της RusAF. Η αξιολόγηση των κριτηρίων εποπτεύεται από την ανεξάρτητη ομάδα εργασίας, υπό την προεδρία του Ρούνε Άντερσεν, καθώς και από τα μέλη του Συμβουλίου της IAAF, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου, έπειτα από την αποκατάσταση του ρωσικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ, μετά την τριετή αφαίρεση της διαπίστευσής του ως μέλος του WADA.

«Ο Άντερσεν και η ομάδα εργασίας του θα εξετάσουν την απόφαση του WADA και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για την πλήρη επάνοδο του RUSADA τις επόμενες εβδομάδες και θα ελέγξουν την πρόοδο της RusAF σε άλλα κριτήρια που εξακολουθούν να εκκρεμούν. Στη συνέχεια, η ομάδα εργασίας θα συντάξει την έκθεσή της και θα την παρουσιάσει στο Συμβούλιο της IAAF στις αρχές Δεκεμβρίου. Εναπόκειται λοιπόν στο Συμβούλιο να συζητήσει και να αποφασίσει οποιεσδήποτε ενέργειες» αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης προστίθεται ότι η αποκατάσταση του RUSADA ήταν μία από τις τρεις προϋποθέσεις, τις οποίες είχε θέσει η ανεξάρτητη ομάδα εργασίας της IAAF, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της τον Ιούλιο. Οι άλλες δύο προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν από το συμβούλιο είναι:
-Οι ρωσικές αρχές πρέπει να αναγνωρίσουν τα συμπεράσματα των Επιτροπών ΜακΛάρεν και Σμιντ, σύμφωνα με τις οποίες υπάλληλοι του υπουργείου Αθλητισμού της χώρας συμμετείχαν στο πρόγραμμα για να καλύψουν τα θετικά δείγματα ντόπινγκ των Ρώσων αθλητών όπως περιγράφεται στις εκθέσεις τους.
-Επίσης οι ρωσικές αρχές πρέπει να παρέχουν πρόσβαση στα αρχεία με τους ελέγχους των δειγμάτων στο εργαστήριο της Μόσχας από το 2011 έως το 2015.

Ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε, δήλωσε για το θέμα: «Αυτές οι δύο προϋποθέσεις και όποιες άλλες εξαιρετικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση της RusAF, θα πρέπει να συζητηθούν από την ομάδα εργασίας πριν υποβληθεί οποιαδήποτε αίτηση στο Συμβούλιο. Ο καθορισμός των δικών μας κριτηρίων και η διαδικασία αξιολόγησης της προόδου σε σχέση με αυτά τα κριτήρια, εξυπηρέτησε άριστα το άθλημα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Έτσι, θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στην ομάδα εργασίας και στο σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της RusAF μέχρι να μείνουμε ικανοποιημένοι ότι θα έχουν επιτευχθεί όλοι οι όροι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ