today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Επιτροπή (Παρασκευόπουλου) εκτός πραγματικότητας, ανομία εκτός ορίων

Αναμφίβολα η είδηση της προχθεσινής ημέρας στο χώρο της παιδείας ήταν η δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Δυστυχώς, όπως έχουμε συνηθίσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και αυτή η είδηση ήταν δυσάρεστη.

*Γράφει ο Κώστας Στάσης

Φυσικά, δεν περιμέναμε ένα πόρισμα που θα υιοθετούσε τις θέσεις της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, αλλά πάλι δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα υπήρχαν ακαδημαϊκοί που θα δέχονταν να βάλουν την υπογραφή τους σε αυτή τη γενικόλογη έκθεση ιδεών, η οποία όχι μόνο δεν δίνει λύση σε κάποιο από τα προβλήματα των σχολών μας, αλλά προτείνει την επιδείνωσή τους. Με απλά λόγια, το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου είναι χειρότερο και από το νόμο του περί αποσυμφόρησης των φυλακών.

Το πρώτο που βλέπει κανείς σε αυτό το πόρισμα είναι μια πρωτοφανής ανοχή στη βία. Η πρόταση για απόσυρση των ΑΤΜ προκειμένου να μην γίνονται κλοπές και ληστείες είναι ένα σαφές δείγμα των αντιλήψεων της επιτροπής. Αντί δηλαδή να αναζητήσει τρόπο να προστατέψει τους φοιτητές, η επιτροπή επιλέγει να μην προκαλεί τους κλέφτες και τους ληστές. Σε ποια χώρα του κόσμου κάτι τέτοιο θα ήταν σοβαρό;

Σαν να μην έφτανε αυτό, το πόρισμα προτείνει για πρώτη φορά στα χρονικά διαδικασία αναγνώρισης και νομιμοποίησης των καταλήψεων, καθώς πλέον κάθε παραβατική – δήθεν διεκδικητική – συλλογικότητα θα μπορεί να ζητά άδεια για να εγκατασταθεί σε χώρο της σχολής και να συνεχίσει το έργο της, που δεν είναι άλλο από απειλές και βία. Το πρόβλημα της επιτροπής και εδώ δεν είναι πώς θα σταματήσει ή έστω θα περιοριστεί μια παράνομη και αντικοινωνική συμπεριφορά, αλλά πώς θα την βαφτίσουν νόμιμη.

Θα περίμενε κανείς μια στοιχειώδη πρόβλεψη καταστολής της εμπορίας ναρκωτικών στις σχολές μας, που έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας. Ακόμα και σε αυτό το θέμα η επιτροπή ήταν φλύαρη και προκλητικά αδιάφορη. Στο πλαίσιο του «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος» του Υπουργού Παιδείας, τώρα προτείνεται η δημιουργία street works και μονάδων για την ψυχοκοινωνική στήριξη των φοιτητών, αφήνοντας το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή τους εμπόρους, έξω από το κάδρο.

Αν το πόρισμα αυτό εφαρμοστεί, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα διαλύσει τις σχολές μας και αυτό γιατί στηρίζει τη φιλοσοφία του σε όλες τις βάσεις που έχουν αποδειχθεί η μεγαλύτερη απειλή για την ακαδημαϊκή ελευθερία και για την σωματική ακεραιότητα φοιτητών και καθηγητών. Ενισχύει το άσυλο βίας, παρανομίας και εγκληματικότητας, νομιμοποιεί τις καταλήψεις και αδιαφορεί για όσους κινδυνεύουν να βρεθούν στη θέση του θύματος.

Ως ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτή τη λογική του παραλόγου, ούτε να μπούμε σε διαδικασία να διευκολύνουμε όσους καταπατούν θεμελιώδη δικαιώματα της πλειοψηφίας για να ικανοποιήσουν τις επαναστατικές τους ανησυχίες. Η νέα γενιά χρειάζεται ασφάλεια, κατάρτιση και μόρφωση, όχι ιδεοληπτικές πολιτικές και παράνομες πρακτικές. Αυτή η νέα γενιά έχει αποδείξει ότι εμπιστεύεται εμάς και όχι τους περιθωριακούς τραμπούκους. Και αυτή τη γενιά εμείς οφείλουμε να την εκφράσουμε και να ικανοποιήσουμε τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματά της.

*Ο Κώστας Στάσης είναι Γραμματέας ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ΤΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ