today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Χρέος του Κ.Μητσοτάκη να τα καταφέρει

«Είμαι αισιόδοξος, δε μου φαίνεται έτσι και αλλιώς πως έχει καμία χρησιμότητα να είμαι κάτι άλλο» είχε πει κάποτε ο δεξιός πολιτικός ογκόλιθος Ουίνστον Τσώρτσιλ . Μια φράση την οποία μετουσίωσε και της έδωσε σάρκα και οστά  με τη πιο μεστή και ουσιαστική ομιλία του στη ΔΕΘ, από τη μέρα που ανέλαβε τη προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

*Του Σίμου Χριστοφάκη Σαρρή

Χωρίς να χρησιμοποιεί πομπώδεις και βαρύγδουπες  εκφράσεις και δίχως το παραμικρό δείγμα αντιπολιτευτικού λαϊκισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε  από την αρχή της ομιλίας του σαφές «πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε» , με εμφάνιση  αυριανού πρωθυπουργού και όχι αντιπολιτευόμενου καιροσκόπου κομπάρσου έδειξε ένα καινούργιο φωτεινό δρόμο ελπίδας μακριά από τα αποκαΐδια ενός από τα πιο μαύρα και πολύνεκρα καλοκαίρια της σύγχρονης ελληνικής  ιστορίας. Ο λόγος του κατάφερε να ισορροπήσει άψογα ανάμεσα σε τρείς βασικούς πυλώνες αυτόν των αριθμών, της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που συνοδευόταν από ένα πακέτο ουσιαστικών μεταρρυθμιστικών κινήσεων και όχι άκοπων και εύηχων υποσχέσεων,   μιλώντας για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30/100 σε βάθος δυο χρόνων, επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13/100 με σκοπό να φτάσει το συντομότερο δυνατό και στο 11/100, μείωση του εταιρικού φόρου στο 20/100 και 5/100 στα μερίσματα (μέτρο- ανάσα για τις υπάρχουσες επιχειρήσεις και κίνητρο για υλοποίηση επενδύσεων  και δημιουργία νέων εταιριών), ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους συμπολίτες μας και κατάργηση των δυσβάστακτων και αντιπαραγωγικών μέτρων των capital controls , άμεση κατάργηση του καταστροφικού για το κάθε ελεύθερο επαγγελματία νόμο Κατρούγκαλου και του επαίσχυντο νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών κ.α.  

Όσον αφορά, την εθνική πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε μεγάλης σημασίας, ιστορικές δεσμεύσεις μιλώντας για την καταψήφιση της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών (κινούμενος στην ίδια γραμμή με αυτή που είχε θέσει ο πρ. Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις πρωινές του δηλώσεις δίνοντας σύνθημα νίκης και αλλαγής ), η οποία ακύρωσε διαπραγματεύσεις και Βέτο ετών και έγινε εργαλείο στα χέρια εθνομηδενιστών που τρέπονται σε άτακτη φυγή προσπαθώντας να παραδώσουν καμένη γη και να  δημιουργήσουν τετελεσμένα. Στα πλαίσια της εκπαίδευσης έκανε σαφή την ανάγκη δημιουργίας εξωστρεφών ιδιωτικών πανεπιστημίων, που θα μετατρέψουν τη παιδεία σε ένα εξαγώγιμο προϊόν σύμφωνο με το εξελιγμένο δυτικό μοντέλο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην ανάγκη ύπαρξης ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

Τα πιο βασικά και ουσιαστικά  στοιχεία της ομιλίας έδειχναν προς τη κατεύθυνση της προόδου και όριζαν ως βασική προϋπόθεση τη μετατροπή της μιζέριας σε ελπίδα και όραμα για το μέλλον και τη αναγκαιότητα  αλλαγής και μετεξέλιξης της Ελλάδας σε ένα σύγχρονο και ουσιαστικά ισότιμο ευρωπαϊκό κράτος μέλος. Χωρίς ζουρνάδες και νταούλια, χωρίς ανέξοδους κουτσαβακισμούς , χωρίς υποσχέσεις για λευτόδεντρα  και χωρίς σπαστά αγγλικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια ανασκόπηση στα καίρια ζητήματα που απασχολούν τις πιο παραγωγικές κοινωνικές ομάδες , φάνηκε πιο ώριμος και ουσιαστικός από ποτέ και με σύνθημα μια μικρή  λέξη με τεράστια σημασία έκανε σαφές πως «Μπορούμε».

Η κυβερνητική τερατογένεση της τελευταίας τριετίας  πνέοντας τα λοίσθια, δε θα είναι ένας ουσιαστικός και επικίνδυνος αντίπαλος , μα ένας  ανεμιστήρας ανακυκλούμενης λάσπης, θράσους, προβοκάτσιας και πολιτικού αμοραλισμού. Η δική του υποχρέωση δε θα είναι απλώς να πετύχει, μα και να αναλάβει το φορτίο να  αναδείξει τα σκάνδαλα και τις εγκληματικές παραλείψεις των ΣΥΡΙΑΖΑΝΕΛ, μην αφήνοντας τους να κρυφτούν πίσω από βουλευτικές ασυλίες , αλλά φέρνοντας τους μέσα από εξεταστικές επιτροπές απέναντι σε μια  κυρίαρχη και ανεπηρέαστη ελληνική δικαιοσύνη, η οποία μέσα από τις αποφάσεις της θα τους κλειδώσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σα μια καταστροφική ανάμνηση ενός φαύλου και μισαλλόδοξου παρελθόντος. Η σημερινή ομιλία στη ΔΕΘ δεν αποτέλεσε μια εναλλακτική προσέγγιση της πολιτικής κατάστασης αλλά ένα συμβόλαιο ειλικρίνειας και αμοιβαίας προσπάθειας.

*Ο Σίμος Χριστοφάκης Σαρρής είναι Νομικός – Αρθρογράφος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ