today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Δ. Αβραμόπουλος: Συνεργασία με την Λευκωσία για το μεταναστευτικό

Νέο πλαίσιο συνεργασίας για αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής προς την Κύπρο συμφώνησε η Λευκωσία με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, μετά από διυπουργική σύνοδο στη Λευκωσία, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Νίκου Χριστοδουλίδη, Κώστα Πετρίδη και Ιωνά Νικολάου αντίστοιχα.

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι κλιμάκιο συνεργατών του θα έρθει στην Κύπρο για συζήτηση του νέου πλαισίου, ώστε η Κύπρος να μην εκτεθεί στο μέλλον σε μεγαλύτερες πιέσεις. Ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή στήριξη θα είναι σε επίπεδο οικονομικής ενίσχυσης, προσωπικού και εξοπλισμού.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης υπογράμμισε ότι «η Κύπρος έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος στις προσφυγικές ροές, γιατί βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη». Δεν θα είναι όμως, τόνισε, «μόνη σε μια δύσκολη στιγμή για τη διαχείριση του ζητήματος».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε ότι από την ΕΕ ζητήθηκε η εκπόνηση σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής.

Ζητήθηκε, πρόσθεσε, στήριξη για ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η Κύπρος με την αυξανόμενη μεταναστευτική ροή, συζητήθηκε νωρίτερα σε συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον κ. Αβραμόπουλο, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Αβραμόπουλος «αντάλλαξαν απόψεις, εκτέθηκε το ζήτημα, που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος και θα γίνει διερεύνηση για μια συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Κυπριακή Δημοκρατία». Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, που δυστυχώς ακόμα παραμένει ανοικτό, σημαίνουν μια αυξημένη πίεση, ειδικά για την Κύπρο, πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ