Έκθεση με φωτογραφικά πορτραίτα στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Ανθρώπινα πρόσωπα στο περιθώριο της μεγαλούπολης πρωταγωνιστούν στην έκθεση «Τα πετεινά, πορτραίτα Αθήνα 2017» που εγκαινιάζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στις 24/9. Πρόκειται για φωτογραφίες που αποτύπωσε στον φακό του ο ζωγράφος, ποιητής Κώστας Ζαφειρόπουλος, αιχμαλωτίζοντας το βλέμμα και την γνησιότητα ατόμων που γνώρισε από κοντά.

Η έκθεση ξεκινά με μια προεπισκόπηση της χαοτικής μεγαλούπολης, της Αθήνας, και συνεχίζει με τη φωτογραφία ενός πληγωμένου περιστεριού. Από το πετεινό του ουρανού, με ευρηματικό τρόπο, ο φακός του Ζαφειρόπουλου περνά στα «πετεινά» της πόλης, δηλαδή σε ανθρώπους που μαγνητίζουν τους θεατές με την αυθεντικότητα της όψης τους και την περιπέτεια του προσώπου τους. Μέσα από την αλήθεια που αποπνέουν τα πρόσωπα αυτά απευθύνουν τελικά στους θεατές μία έκκληση φιλοξενίας, όπως εύστοχα παρατηρεί ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος προγραμμάτισε και επιμελήθηκε την έκθεση. Η έκθεση πλαισιώνεται από ηλεκτρακουστική σύνθεση του Κωστή Κηλύμη, γραμμένη ειδικά για τη συγκεκριμένη περίσταση.

Ώρα εγκαινίων 20.30. Διάρκεια έκθεσης έως 25/11. Η έκθεση στεγάζεται στο αίθριο του 4ου επιπέδου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά (και Κυριακές) από 9:00 έως 21:00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.