today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Φιλιππίνες: Στους 69 οι νεκροί από το Τυφώνα Μανγκού

Στους 69 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Μανγκού σύμφωνα με τις αρχές των Φιλιππίνων και της Κίνας ενώ δεκάδες είναι αυτοί που αγνοούνται.

Ο Mανγκούτ εξασθένησε σε τροπική καταιγίδα το πρωί της Δευτέρας καθώς εισχώρησε στη νότια Κίνα, όπου η βροχή και οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την Τρίτη.

Σύμφωνα με μια έκθεση της αστυνομίας των Φιλιππίνων, ο αριθμός των νεκρών από το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν 65, με 43 άτομα να αγνοούνται και 64 τραυματίες.

Οι κινεζικές αρχές ανέφεραν τέσσερις θανάτους από πτώση δένδρων και οικοδομικών υλικών στην Κουανγκντόνγκ, το κέντρο παραγωγής της Κίνας.

Πολλοί από τους αγνοούμενους στις Φιλιππίνες είναι ανθρακωρύχοι και οι οικογένειές τους φοβούνται ότι έχουν ταφεί σε μια κατολίσθηση. Υπάρχουν φόβοι για τουλάχιστον 40 παγιδευμένους μετά από κατολίσθηση στο βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων. Η αστυνομική επιθεωρήτρια της περιοχής δήλωσε στο Associated Press ότι λόγω του τυφώνα μέρος μιας βουνοπλαγιάς κατέρρευσε στα ανθρακωρυχεία.

Ο Μανγκκούτ σάρωσε τις βόρειες Φιλιππίνες το Σάββατο πριν χτυπήσει τη νότια Κίνα την Κυριακή. Ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας που χτύπησε το Χονγκ Κονγκ από το 1979, γεμίζοντας άνεμους 195 χιλιομέτρων την ώρα (121 μίλια την ώρα).

Εν τω μεταξύ, διακόσιες χιλιάδες επτακόσιους τριάντα τόνους αναποφλοίωτου ρυζιού έχασαν συνολικά οι Φιλιππίνες λόγω του ισχυρού τυφώνα Μανγκούτ που έπληξε τις βόρειες επαρχίες της χώρας μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με αρχικές επίσημες εκτιμήσεις.

Οι Φιλιππίνες, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρυζιού παγκοσμίως, πριν ακόμα χτυπήσει ο τυφώνας, στόχευαν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε σιτηρά. Μάλιστα οι αυξανόμενες τιμές λιανικής είχαν φτάσει στο σημείο να ανεβάσουν τον πληθωρισμό στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας.

Το Υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι οι ζημιές στις καλλιέργειες ανέρχονται στα 177 εκατομμύρια δολάρια περίπου, αλλά δήλωσε ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί καθώς γίνονται ολοένα και περισσότερες αναφορές από τους κατοίκους.

«Αναζητούμε περίπου 11 έως 12 δισεκατομμύρια πέσος σε γεωργικές ζημιές», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Εμμανουέλ Πινόλ σε συνέντευξή του στο CNN των Φιλιππίνων.

Ο υπουργός περιβάλλοντος των Φιλιππίνων διέταξε τη Δευτέρα τη διακοπή όλων των δραστηριοτήτων εξόρυξης μικρής κλίμακας στη βόρεια ορεινή περιοχή της χώρας μετά τις μεγάλες κατολισθήσεις που προκάλεσε ο τυφώνας.

Το Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε τον εκκαθάριση της περιοχής τη Δευτέρα, αφού έπεσε θύμα ενός από τους ισχυρότερους τυφώνες των τελευταίων χρόνων. Μέρη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο πλημμύρισαν, αν και δεν υπήρχαν άμεσες αναφορές θανάτων.

«Η χθεσινή καταιγίδα ήταν πολύ δυνατή. Παραλίγο να πνιγώ από τον άνεμο που με φόβισε πάρα πολύ», δήλωσε ένας 70χρονος κάτοικος του Χονγκ Κονγκ.

Δεν λειτουργούν ακόμα όλα τα μέσα μεταφοράς, ενώ ξεκινούν να διεξάγονται κανονικά οι αεροπορικές πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ.

Sourceskai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ