today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

ΝΔ: Το ΥΠΟΙΚ αρνείται να δώσει στοιχεία για το ΕΣΠΑ

 

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας, κ. Χ.Δήμας, για την κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής άρνηση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης να απαντήσει στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις με τις οποίες ζητούνται στοιχεία για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«20 μήνες. 16 Ερωτήσεις. Καμία απάντηση. Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αρνείται να χορηγήσει στοιχεία για την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων από το ΕΣΠΑ 2014-2020 εδώ και 20 μήνες. Ο λόγος είναι προφανής, θέλουν να αποκρύψουν την πραγματικότητα. Διότι την ώρα που η αγορά χρειάζεται άμεσα πόρους για να επιστρέψει σε ρυθμούς πραγματικής ανάπτυξης, η χώρα μας παραμένει 15η σε πραγματικές δαπάνες και 21η σε αποφασισμένες δράσεις μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε.»

Αναλυτικά ο κ. Δήμας τονίζει: «Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αρνείται να χορηγήσει στοιχεία για την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων από το ΕΣΠΑ 2014-2020 εδώ και 20 μήνες. Ο λόγος είναι προφανής, θέλουν να αποκρύψουν την πραγματικότητα. Διότι την ώρα που η αγορά χρειάζεται άμεσα πόρους για να επιστρέψει σε ρυθμούς πραγματικής ανάπτυξης, η χώρα μας παραμένει 15η σε πραγματικές δαπάνες και 21η σε αποφασισμένες δράσεις μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, έχω καταθέσει συνολικά 16 Απλές και Επίκαιρες Ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώντας ενημέρωση για ζητήματα που σχετίζονται με την απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και δεν έχω λάβει την παραμικρή απάντηση εδώ και 20 μήνες, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής.

 

Oι εξασφαλισμένοι ευρωπαϊκοί πόροι για την επιχειρηματικότητα, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος που σήμερα πλήττεται. Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να τους αξιοποιεί πλήρως και να προσφέρει κάθε δυνατή ενημέρωση στους Βουλευτές, στο πλαίσιο άσκησης της αποστολής τους. Ιδίως δε, όταν υπάρχουν δικαιούχοι που έχουν καταθέσει επενδυτικά σχέδια σε δράσεις που έχουν εκκινήσει το 2016 και μέχρι σήμερα δεν λάβει ούτε ένα ευρώ».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ