today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Ζάκυνθος: 7 τραυματίες από την κατολίσθηση

Πανικόβλητοι έτρεχαν οι λουόμενοι. Κανένας αγνοούμενος λέει το Λιμενικό

Κατολίσθηση σημειώθηκε στην γνωστή παραλία του ναυαγίου στην Ζάκυνθο, προκαλώντας τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με την imerazante.gr. Πρόκειται για μια τετραμελή οικογένεια Τσέχων και έναν ακόμα τουρίστα.

Τη στιγμή της κατολίσθησης κατέγραψαν σε βίντεο τουρίστες που ήταν στην διάσημη παραλία.

Σύμφωνα με το Λιμενικό από την καταμέτρηση των επιβαινόντων σε τουριστικά σκάφη δεν προκύπτουν αγνοούμενοι ενώ η παραλία έχει, προληπτικά, εκκενωθεί και έχει απαγορευθεί από τη λιμενική αρχή Ζακύνθου η προσέγγιση σκαφών μέχρι νεωτέρας.

Σε κάθε περίπτωση οι έρευνες για τυχόν αγνοούμενους θα συνεχιστούν. Στο σημείο σπεύδουν κλιμάκια της ΕΜΑΚ αλλά και εκσκαπτικά μηχανήματα προκειμένου να απομακρύνουν τους βράχους και να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος τυχόν εγκλωβισμένος.

Το σκάφος του Λιμενικού έχει ξεκινήσει για να μεταβεί στο σημείο αλλά δεν αναμένεται να φτάσει σε λιγότερο από δύο ώρες. Άνδρες της πυροσβεστική έσπευσαν στον κόλπο του ναυαγίου με ιδιωτικό τουριστικό σκάφος.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε στη θάλασσα προκαλώντας κυματισμό που είχε ως αποτέλεσμα να αναποδογυρίσουν τρεις βάρκες, σύμφωνα με το λιμενικό.

Οι καπετάνιοι των τουριστικών σκαφών έκαναν καταμέτρηση των επιβατών τους για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αγνοούμενοι, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες, στο σημείο της κατολίσθησης υπήρχαν άνθρωποι που κολυμπούσαν.

 

Συνεχίζονται οι έρευνες των αντρών της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του Λιμενικού σώματος στη παραλία του Ναυαγίου, στη Ζάκυνθο, μετά τη πτώση βράχων. Στη διάσημη παραλία βρίσκονται κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από τη Αθήνα, κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα και την επιχείρηση συντονίζει ο ταξίαρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπεύθυνος για τα Ιόνια Νησιά,  κ. Κυριακόπουλος.

Εκπαιδευμένο σκυλί της ΕΜΑΚ ερεύνησε δύο φορές τα συντρίμμια των βράχων, δίχως να βρει κάτι, ενώ υπεύθυνοι της πυροσβεστικής με θερμικές κάμερες έστειλαν, στο εργαστήριό στη Αθήνα, υλικό για εξέταση.

Ευθύμιος Λέκκας

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως έχουν ήδη γίνει προειδοποιήσεις από την πλευρά τους και για άλλα επίφοβα, για κατολισθήσεις, σημεία.

Για επικινδυνότητα τουλάχιστον άλλων 7 παραλίων των Επτανήσων, έκανε λόγο ο κ. Λέκκας μιλώντας για περιοχές με αρνητικές κλίσεις όπου κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις.

«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι 2 από αυτές. Προτείναμε στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η ‘ζωνοποίηση’ των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ