today-is-a-good-day
19 C
Athens

ΕΥΑΘ: Απολύτως ασφαλές προς πόση το νερό στη Θεσσαλονίκη

Απολύτως ασφαλές προς πόση είναι σύμφωνα με την ΕΥΑΘ το νερό που φτάνει στις βρύσες των Θεσσαλονικέων.

Η ΕΥΑΘ εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας στο δημοσίευμα που ανέφερε ότι αγωγός πετρελαίου του στρατού ο οποίος περνάει κάτω από τον πυθμένα της λίμνης Πολυφύτου μολύνει το νερό της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Απολύτως ασφαλές προς πόση είναι το νερό που φτάνει στις βρύσες των Θεσσαλονικέων, διαβεβαιώνει η ΕΥΑΘ Α.Ε. σε συνέχεια σημερινού παραπλανητικού για την ποιότητα του νερού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος, το οποίο αφορά στην πορεία της εισαγγελικής έρευνας για την εμφάνιση υδρογονανθράκων στο νερό του Αλιάκμονα τον περασμένο Ιανουάριο.
Η διοίκηση της ΕΥΑΘ διαβεβαιώνει τους καταναλωτές της τα εξής:
– Ουδέποτε, ούτε βεβαίως και κατά τη διάρκεια της εμφάνισης υδρογονανθράκων στις αρχές Ιανουαρίου στο νερό του Αλιάκμονα, δόθηκε στο δίκτυο του Πολεοδομικού νερό που να μην πληροί απολύτως τις σχετικές προδιαγραφές της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το πρόβλημα εντοπίστηκε πριν από την είσοδο του νερού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (ΕΕΝΘ), στη δεξαμενή Δ2, και λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε στην «έξοδο» του νερού από την ΕΕΝΘ προς το δίκτυο ύδρευσης της πόλης να διατηρεί τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Μέτρα, όμως, είχε λάβει η ΕΥΑΘ και πριν από την εγκατάσταση, εγκαθιστώντας πλωτά και μόνιμα φράγματα και αυξάνοντας την παροχή στη συνδετήρια διώρυγα του Αλιάκμονα. Το νερό που «έβγαινε» από την εγκατάσταση και έφτανε στο δίκτυο της πόλης ήταν σε κάθε περίπτωση απολύτως ασφαλές!
– Δεν έχει σημειωθεί έκτοτε άλλο περιστατικό εμφάνισης υδρογονανθράκων. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΥΑΘ συνεχίζει με την ίδια ένταση και συχνότητα αυτοψίες και ελέγχους, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ακόμη και πέραν αυτών που προβλέπει η νομοθεσία, ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι το νερό ικανοποιεί όλες τις εκ του νόμου απαιτούμενες παραμέτρους.
– Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ίδιας της ΕΥΑΘ, ώστε να διαπιστωθεί η πηγή της ρύπανσης. Στελέχη της εταιρείας συνεισέφεραν σε αυτήν από την πρώτη ώρα με καταθέσεις και τεχνογνωσία και υπήρξε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη ΔΕΗ και τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά. Με ενδιαφέρον αναμένει και η ίδια η ΕΥΑΘ την κατάληξη της εισαγγελικής έρευνας για τη διακρίβωση της πηγής της ρύπανσης του Ιανουαρίου του 2018”.

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ