today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ε.Τσακαλώτος: “Δίνει” αντίμετρα για να “γλιτώσει” περικοπή συντάξεων

Το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 αλλά και τη διατήρηση των αντιμέτρων του 2019 ύψους 2 δις που έχουν ανακοινωθεί, έθεσαν επισήμως σήμερα οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, στην πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, η οποία έγινε σε χώρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι στο υπουργείο Οικονομικών, για τον φόβο διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με ενημέρωση των οικονομικών συντακτών από κορυφαία κυβερνητική πηγή, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να προχωρήσουμε χωρίς την «βαρβαρότητα», όπως είπε, της περικοπής των συντάξεων (την οποία η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε).

Σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι θεσμοί η ελληνική πλευρά πρότεινε την διάχυση των αντιμέτρων του 2019 τα οποία αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο σε 4 χρόνια, σε ορίζοντα τετραετίας μέχρι το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή, η μάχη των συντάξεων θα δοθεί σε δύο πεδία. Κατ’ αρχάς στις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είχε προβλεφθεί, δηλαδή πάνω από 700 εκατ. ευρώ, πιθανώς κοντά ή πάνω από 1 δις ευρώ. Για να «κλειδώσει» αυτή η εκτίμηση, οι ξένοι τεχνοκράτες θα συνυπολογίσουν τα θετικά στοιχεία από το ΑΕΠ, που έχουν να κάνουν με τη θετική έκπληξη της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, της συνεχούς αύξησης των πωλήσεων Ι.Χ., της αύξησης των επενδύσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τάσεις μόνιμου και επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα.

Το δεύτερο «κλειδί» είναι η εφαρμογή των αντίμετρων, που έχουν ήδη ψηφιστεί. Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή, προκειμένου να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, για να απορροφήσει την αναστολή της μείωσης των συντάξεων, ΔΕΝ θα εφαρμοστούν όλα τα αντίμετρα, ενώ ακόμα κι εκείνα που θα επιλεγούν λόγω του κοινωνικού- αναπτυξιακού τους προσήμου (π.χ. επίδομα στέγασης) θα απλώσουν σε βάθος 4ετίας και ΔΕΝ θα βαρύνουν μόνο το 2019.

Από τους υπολογισμούς αυτούς, θα φανεί εάν μπορεί η κυβέρνηση να ακυρώσει τις περικοπές των συντάξεων ή αν στη χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσει σε περιορισμένες μειώσεις, όπως προβλέπει το σενάριο που διαφάνηκε στις χθεσινές επαφές των Θεσμών. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup, όπου δεν θα πρέπει να αποκλειστούν δυσάρεστες εκπλήξεις, αν κάποιοι υπουργοί επιμείνουν ότι για λόγους αρχής δεν πρέπει να ακυρωθεί το μέτρο των συντάξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ