today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ξεκινά η μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική άσκηση από το 1981

Με τη συμμετοχή και της Κίνας αρχίζουν αυτή την εβδομάδα τα μεγαλύτερα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σε μια επίδειξη συνεργασίας και ισχύος από τις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της Ασίας.

Στην επταήμερη άσκηση Vostok θα λάβουν μέρος περίπου 300.000 άνδρες και περίπου 36.000 οχήματα συν περισσότερα από 1.000 αεροσκάφη. Η κινεζική συμμετοχή θα ανέλθει σε 3.500 άνδρες, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ρωσική άσκηση από το 1981 και η πρώτη όπου συμμετέχει ενεργά χώρα που δεν ήταν μέλος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, σε μια ένδειξη της στενότερης στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα σε Μόσχα και Πεκίνο τη στιγμή που οι σχέσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιδεινώνονται για εμπορικούς και πολιτικούς λόγους.

Τα γυμνάσια θα συμπέσουν με συνομιλίες που θα έχει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον κινέζο ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ στο Βλαδιβοστόκ την Τρίτη, συνάντηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των πολυετών προσπαθειών της Ρωσίας να στραφεί προς την ανατολή και να οικοδομήσει συμμαχική σχέση με τον ισχυρό γείτονά της.

Κίνα και Ρωσία μοιράζονται περίπου 4.200 χιλιόμετρα συνόρων και οι δύο χώρες έχουν πολλάκις εμπλακεί σε μεθοριακά επεισόδια από τον 20ό αιώνα. Τα προηγούμενα χρόνια η Μόσχα είχε καταγγείλει συστηματικό εποικισμό αραιοκατοικημένων και αχανών ρωσικών εδαφών από Κινέζους.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι δύο δυνάμεις έχουν επιδιώξει να συσφίξουν τις σχέσεις τους και την συνεργασία τους, ειδικά στο εμπόριο και στην τροφοδοσία ενέργειας.

Η Μόσχα θορύβησε τη Δύση πέρυσι με την πολύκροτη άσκηση Zapad, που έγινε σε συνεργασία με την Λευκορωσία.

Επισήμως στα παιχνίδια πολέμου έλαβαν μέρος 12.700 ένστολοι, όμως το NATO κατηγόρησε την Ρωσία ότι αποκρύπτει τον πραγματικό και πολύ μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.

 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ