today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Κόλιν Κάπερνικ: Από την αθλητική απαξίωση στην συνεργασία με τη NIKE

Τα μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου αθλητισμού δεν έχουν να επιδείξουν μεγάλη ευαισθησία στα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα του κόσμου. Κάποιοι εξ αυτών λαμπρύνουν με την παρουσία τους φιλανθρωπικά γκαλά και συμμετέχουν σε καμπάνιες για διάφορα θέματα όπως το AIDS, η κακοποίηση ανηλίκων κ.α., αλλά ελάχιστοι είναι εκείνοι που στέκονται αποφασιστικά απέναντι στην κοινωνική αδικία και στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αλλωστε οι εκατομμυριούχοι αθλητές δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα με το σύστημα, που τους αγκαλιάζει και τους παρουσιάζει ως φωτεινά παραδείγματα του «αμερικάνικου ονείρου».

Σε αυτούς δεν ανήκει ο Κόλιν Κάπερνικ. Θα μπορούσε κάλλιστα να το πράξει, αλλά η συνείδηση του, δεν του το επέτρεψε. Ο 30χρονος σούπερ σταρ του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, λόγω της πολιτικής στάσης του, την τελευταία διετία βρίσκεται χωρίς ομάδα στο NFL (με τελευταία τους Φιλαδέλφεια 49ers). Την ίδια στιγμή όμως, κοσμεί τα πρωτοσέλιδα του Τύπου ανά την υφήλιο, με πιο πρόσφατη παρουσία σε αυτά, πριν από μερικές ημέρες όταν και η συνεργασία του με την πολυεθνική εταιρεία αθλητικών ειδών NIKE, προκάλεσε την οργή του Ντόναλντ Τραμπ και όχι μόνο!

«Πιστεύετε σε κάτι. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα θυσιάσετε τα πάντα», γράφει η λεζάντα στο πορτραίτο του πρώην άσου των 49ers που έδωσε στη δημοσιότητα η NIKE, ανακοινώνοντας κατ` αυτόν το τρόπο τη συνεργασία με τον Κάπερνικ ως το πρόσωπο της νέας διαφημιστικής της καμπάνιας. Μια καμπάνια, με την οποία η NIKE γιόρτασε την 30η επέτειο από το περίφημο «Just Do It», αλλά και η οποία ήταν απόλυτα βέβαιο ότι θα προκαλούσε θύελλα διαμαρτυριών από όλους όσοι βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή απέναντι στον Αμερικανό αθλητή. Πρώτος και καλύτερος ο Τραμπ, ο οποίος κατέκρινε την εταιρεία για την επιλογή του συγκεκριμένου αθλητή στην καμπάνια της.

«Αυτό στέλνει ένα τρομερό μήνυμα», δήλωσε ο Τραμπ στην συντηρητική ιστοσελίδα The Daily Caller μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία. «Είναι θέμα της ελευθερίας σε αυτή τη χώρα να κάνει πράγματα που άλλοι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να κάνει», είπε ο Τραμπ για τη Nike, «αλλά προσωπικά, είμαι σε διαφορετική πλευρά». Από την πλευρά της βέβαια η NIKE, προλαβαίνοντας ίσως την αντίδραση του κόσμου, δικαιολόγησε τη συνεργασία με τον Κάπερνικ αναφέροντας στην ανακοίνωση της συμφωνίας ότι είναι «ο αθλητής αυτής της γενιάς που εμπνέει περισσότερο». Ωστόσο θα φανεί εκ του αποτελέσματος, εάν θα βρει εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση ο νόμος του μάρκετινγκ που λέει ότι «η δυσφήμηση είναι η καλύτερη διαφήμιση», δεδομένων των αντιδράσεων που υπήρξαν αμέσως μετά τη συμφωνία και οι οποίες έγιναν παγκόσμια trends στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. #JustBurnIt και #BoycottNike ήταν δύο μόνο από τα trends που ακολούθησαν την ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο πλευρών. Από την άλλη βέβαια, οι φωνές συμπαράστασης στον Κάπερνικ πολλές και ηχηρές, με μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου αθλητισμού να τάσσονται στο πλευρό του, κάτι που είχαν κάνει και πριν από δύο χρόνια, όταν είχαν ξεκινήσει οι αντιδράσεις.

Την περασμένη Τρίτη, οι μετοχές της εταιρείας παρουσίασαν τη μεγαλύτερη -από τον Απρίλιο 2018- ημερήσια πτώση, ωστόσο σύμφωνα με την Apex Marketing Group, μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες από τη στιγμή που έγινε γνωστή η συμφωνία, η NIKE είχε κερδίσει προβολή στα ΜΜΕ με αξία που ξεπερνάει τα 43 εκατομμύρια δολάρια. Το 75% των αντιδράσεων ήταν θετικές και ουδέτερες.

Ο Κάπερνικ βρίσκεται χωρίς ομάδα στο NFL απο τις αρχές του 2017. Αιτία, η κίνηση του να γονατίσει κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα των 49ers απέναντι στους Γκριν Μπέι Πέικερς, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να διαμαρτυθεί για τις δολοφονίες αφροαμερικανών από την αστυνομία και τις φυλετικές και ταξικές διακρίσεις. Μάλιστα, στις κάλτσες που φορούσε στον αγώνα εκείνο, διακρίνονταν γουρούνια να φορούν το αστυνομικό πηλήκιο.

«Δεν μπορώ να δείξω υπερηφάνια για τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους ανθρώπους και όλες τις μεινότητες. Δεν μπορώ να είμαι υπερήφανος σε μια χώρα με τόσα εκατομμύρια φτωχών και αστέγων. Για μένα, αυτό είναι πολύ σπουδαιότερο από το φούτμπολ και θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου να γυρίσω το βλέμμα μου αλλού. Κείτονται πτώματα στους δρόμους, οι δολοφόνοι έχουν άδεια μετ’ αποδοχών και τη γλιτώνουν ενώ έχουν δολοφονήσει», είχε δηλώσει τότε ο Κάπερνικ, με τον τότε υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ -και μετέπειτα Πρόεδρο της χώρας- να χαρακτηρίζει «αηδιαστική» την πράξη διαμαρτυρίας του αθλητή, προτρέποντάς τον παράλληλα «ν` αναζητήσει μια χώρα που θα του ταιριάζει καλύτερα».

Τον περασμένο Μάϊο, η NFL εξέδωσε νέους κανονισμούς που επιτρέπουν στους παίκτες να διαμαρτυρηθούν κατά τη διάρκεια του αμερικανικού ύμνου υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν στα αποδυτήρια, ωστόσο η διοργανώτρια αρχή δεν κατάφερε να κερδίσει την πρώτη δικαστική «μάχη» απέναντι στον Κάπερνικ, με τον τελευταίο να κατηγορεί τις 32 ομάδες που απαρτίζουν το πρωτάθλημα, ότι λόγω της ακτιβιστικής στάσης του κατά τη διάρκεια των αγώνων και των πολιτικών του πεποιθήσεων, του… σταμάτησαν την καριέρα! Και τα επεισόδια στην κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές, προφανώς θα συνεχιστούν στις δικαστικές αίθουσες μέχρι την απόλυτη δικαίωση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ