today-is-a-good-day
16.7 C
Athens

Μέρκελ: Ιστορική ευκαιρία για την ΠΓΔΜ το δημοψήφισμα

Ιστορική ευκαιρία για την ΠΓΔΜ που δεν πρέπει να χαθεί χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου για την συμφωνία των Πρεσπών, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στα Σκόπια για την επέτειο της ανεξαρτητοποίησης της γειτονικής χώρας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ η κ. Μέρκελ κάλεσε τους πολίτες της ΠΓΔΜ να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα, όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

Διευκρίνισε πάντως ότι τα Σκόπια έχουν ακόμα πολύ δρόμο ώστε να γίνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η καγκελάριος φέρεται να σημείωσε πως θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO), Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στον οποίο θα επισημαίνει την κρισιμότητα του διαλόγου και της συνεργασίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Το VMRO τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ υποστήριξε πως η επίσκεψη της κ. Μέρκελ δεν αφορά μόνον την ημέρα της ανεξαρτησίας αλλά το μέλλον που μπορεί να έχει η ΠΓΔΜ, ως μέλος του NATO και της ΕΕ.

«Πρόκειται για ένα ακόμα ενθαρρυντικό μήνυμα πως οι μεγάλες δυνάμεις υποστηρίζουν την σταθερή υλοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα», είπε, σύμφωνα με αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Η επίσκεψη Μέρκελ κλείνει έναν μεγάλο κύμα στήριξης που έχει λάβει ο κ. Ζάεφ από το εξωτερικό ενόψει του δημοψηφίσματος. Χθες βρέθηκε στα Σκόπια ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουτρτς ενώ στα μέσα της εβδομάδας πραγματοποίησε επίσκεψη ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεγκ.

 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ