today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Βερναρδάκης: Μέτρα με ορίζοντα τετραετίας

 

«Μέτρα με ορίζοντα τετραετίας για την ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους θα εξαγγείλει σήμερα ο πρωθυπουργός. Θα μας πει ακριβώς όλο το σχέδιο για την ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους, άμεσα μέτρα, πολύ άμεσα, τα οποία θα εφαρμοστούν από την επόμενη εβδομάδα -που λέει ο λόγος. Και βεβαίως μέτρα που έχουν να κάνουν από το 2019 πια, φορολογικά, ασφαλιστικά κοκ- πάντοτε στα πλαίσια βεβαίως των δημοσιονομικών ορίων που έχουμε» τόνισε, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 fm”, που σήμερα εκπέμπει από το περίπτερο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην 83η ΔΕΘ, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης. «Δεν πρόκειται να υπερβούμε τα δεδομένα, αλλά επειδή όμως πράγματι ο δημοσιονομικός χώρος είναι αρκετά καλά αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι μπορούμε να ανασχεδιάσουμε πολιτικές ανακούφισης και των λαϊκών τάξεων και των μεσαίων τάξεων, και βεβαίως το μεγάλο στοίχημα είναι η ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους» προσέθεσε.

Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «το μεγάλο αποτύπωμα που αφήνει η έξοδος από την επιτροπεία των μνημονιακών δεσμεύσεων» είναι ότι η Ελλάδα πλέον τη δυνατότητα να παίρνει τις δικές της αποφάσεις, επισημαίνοντας πως όμως «όλη αυτή την τριετία του τελευταίου προγράμματος ακολουθήσαμε μια πολιτική η οποία καθημερινά με έναν αγώνα προσπαθούσε να δημιουργήσει αντίμετρα, αντίβαρα, ισοδύναμες πολιτικές». «Δηλαδή ήταν εν γνώσει μας ότι το φορτίο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ήταν πολύ βαρύ για τα μεσαία κυρίως στρώματα και γι αυτό ακριβώς το λόγο είχαμε πάντοτε στο μυαλό μας πολιτικές δράσεις νομοθετήματα πρακτικές που θα μπορούσαν αυτή την πολιτική να την εξισορροπούν και να την αμβλύνουν», προσέθεσε και τόνισε:

«Σήμερα βγαίνουμε από τη μνημονιακή επιτήρηση έχοντας κερδίσει ένα πρώτο στοίχημα: Η κοινωνία είναι όρθια, δεν έχει καταρρεύσει, το κοινωνικό κράτος έχει αυτή τη στιγμή δομές τις οποίες κρατήσαμε -με αίμα βεβαίως-, αλλά είναι σαφές όμως ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι από αυτό που υπάρχει σήμερα στη χώρα. Χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα για μια σοβαρή κοινωνία, δυνατή κοινωνία, κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης».

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ανεφερε πως είναι «το κοινωνικό κράτος, η αναδιανομή του πλούτου και της ισχύος -να το πω έτσι-, τα αιτήματα των πολιτών τα οποία έχουν υποβαθμιστεί πάρα πολύ στο επίπεδο των δικαιωμάτων -και των οικονομικών και των κοινωνικών- αυτά τα χρόνια, και βεβαίως οι πρακτικές απολήξεις: ο κατώτατος μισθός και η αύξησή του, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ενίσχυση ενός καινοτόμου επιχειρηματικού κλίματος που δημιουργεί θέσεις εργασίας».

 

Όσον αφορά δε στις συντάξεις διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει μείωση. «Είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης, και αυτό θα γίνει. Απλώς το ετοιμάζουμε αυτό το πράγμα, δεν ξέρω πως θα το διατυπώσει ακριβώς ο πρωθυπουργός στην τελική ομιλία του, αλλά είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει αυτή η μείωση από 1/1/2019», τόνισε ενώ θέλησε να διευκρινίσει ότι δεν επρόκειτο για μείωση συντάξεων, αλλά για μείωση της προσωπικής διαφοράς, « έτσι να το έχουμε στο μυαλό μας, γιατί πολλές φορές μιλάμε για πράγματα τα οποία τα λέμε λίγο γενικά χωρίς να τα εξειδικεύουμε». Συνέχισε λέγοντας πως «ακόμα και αυτό δεν θα είχε νόημα να εφαρμοστεί ως υφεσιακό μέτρο σε μια αναπτυσσόμενη αυτή τη στιγμή οικονομία, που έχει δείκτες ανάπτυξης, το ΑΕΠ κατά κάποιο τρόπο αυξάνεται, η ανεργία μειώνεται, οι εξαγωγές ενισχύονται». Και καταλήγοντας τόνισε:

«Έχουμε αυτή τη στιγμή ένα καλό κλίμα οικονομικής σταθερότητας αν κάναμε υφεσιακή πολιτική αυτή τη στιγμή θα ήταν σαν να βγάζουμε τα μάτια μας με τα δικά μας χέρια. Δεν νομίζω λοιπόν ότι θα το κάνουμε αυτό κανείς δεν είναι τόσο αφελής και άρα δεν θα γίνει και αυτό το μέτρο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ