today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Πρόκληση Daily Mail: Δεν είναι Ελληνικά τα “Ελγίνεια”, αλλά Ρωμαϊκά!

“Η Amal Clooney θα ανακουφιστεί από το γεγονός ότι δεν θα εκπροσωπεί πλέον την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πάρει πίσω τα Ελγίνεια Μάρμαρα από το Βρετανικό Μουσείο, καθώς αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν τώρα ότι μπορεί να μην είναι τελικά ελληνικά – αλλά ρωμαϊκά”, γράφει η Βρετανική Daily Mail και συνεχίζει.

“Ο επιφανής ιστορικός τέχνης Nigel Konstam δημοσίευσε ένα μικρό βιβλίο υποστηρίζοντας ότι πολλά από τα έργα που «άρπαξε» ο 7ος κόμης του Έλγιν στη δεκαετία του 1800 είναι στην πραγματικότητα ρωμαϊκά αντίγραφα ελληνικών πρωτοτύπων, τα οποία είχαν διαβρωθεί από όξινη βροχή που προκλήθηκε από τα απόβλητα καμινάδων.

Η ανατρεπτική θεωρία του βασίζεται στην πρόσφατη ανακάλυψη μιας καμινάδας κοντά στον Παρθενώνα που χρησιμοποιείτο από τον μεγάλο γλύπτη του 5ου αιώνα Φειδία για να κατασκευάζει τα εκμαγεία των μεγάλων μπρούτζινων έργων του.

Η θεωρία του Konstam έφτασε στα αυτιά του σημερινού Κόμη του Έλγιν, 94 ετών, και έστειλε κύματα ρίγους στο Βρετανικό Μουσείο”.

«Η υπόθεσή μου είναι ισχυρή γιατί τα αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν την άποψή μου είναι τόσο απλά και αδιάσειστα και προφανή, ακόμη και για τους μη ειδικούς, οι οποίοι μπορούν να δουν και μόνοι τους τη διαφορά», υποστηρίζει  ο Konstam, ένας γλύπτης και κατασκευαστής μπρούτζινων εκμαγείων που σπούδασε στο Camberwell School of Art και στο Royal College of Art.

Ισχυρίζεται ότι τα ρωμαϊκά αγάλματα λαξεύονταν διαφορετικά και φαίνονται πολύ πιο καθαρά από τα ελληνικά, τα οποία χαράζονταν με εύθραυστα εργαλεία από σίδηρο και χαλκό, προκαλώντας τραύματα και μικρορωγμές που επέτρεπαν στον καπνό να διεισδύει βαθύτερα.

Ο  επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου Ian Jenkins έδειξε ενδιαφέρον για τη θεωρία.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, τουλάχιστον για μένα, νέες ιδέες», έγραψε σε  επιστολή προς τον γλύπτη. «Δεν είχα ακούσει ποτέ πριν για τη σχέση μεταξύ των Ρωμαϊκών αντιγράφων των γλυπτών στο δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα και του καπνού. Από την εποχή του Richard Payne Knight και τη διαφωνία του με τον Λόρδο Elgin, δεν υπήρξε κάποιος τόσο ριζοσπαστικός ώστε να υποστηρίξει ότι ολόκληρο το δυτικό αέτωμα έχει αντικατασταθεί από τους Ρωμαίους».

Ο Lord Bruce,  γιος και κληρονόμος του σημερινού Κόμη του Έλγιν, μου λέει από την 300 ετών οικία  της οικογένειας στην Fife ότι δεν έχει πειστεί.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπήρχε τόσο μεγάλη ρύπανση από την καμινάδα», είπε. «Η θεωρία του δεν είναι τουλάχιστον τόσο γελοία όσο αυτή που κυκλοφορεί σήμερα ότι ο Παρθενώνας ήταν ταφικός χώρος για νεαρές παρθένες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ