today-is-a-good-day
16.1 C
Athens

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στα Σκόπια για το όνομα

Λίγο περισσότερο από το 40% των σκοπιανών προτίθεται να ψηφίσει υπέρ του “ναι”  στο δημοψήφισμα στις 30ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τη συμφωνία που συνήφθη με την Ελλάδα για το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”.

Αυτό προέκυψε από έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Societas Civilis και το Μακεδονικό Κέντρο Διεθνούς Συνεργασίας. Κατά της συμφωνίας,  θα ψηφίσει το 8,6% , το 6,3% είναι αναποφάσιστο, ενώ το 2% αρνείται να απαντήσει. Η προσέλευση στις κάλπες, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 7 και 25 Αυγούστου σε δείγμα χιλίων ανθρώπων, αναμένεται στο 57,8%.

Σύμφωνα με τον νόμο των Σκοπίων, ένα δημοψήφισμα για να είναι σε ισχύ πρέπει να έχει συμμετοχή τουλάχιστον 50% συν ένας του εκλογικού σώματος, ενώ και το “ναι” για να είναι σε ισχύ χρειάζεται επίσης τουλάχιστον 50% συν ένα. Η έγκριση της συμφωνίας για την ονομασία είναι κρίσιμη για την πορεία των Σκοπίων προς την ένταξη στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.

Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, το “Ναι” αναμένεται πολύ εύκολα να κυριαρχήσει καθιστώντας τον πρωθυπουργό Ζάεφ κυρίαρχο και τη συμφωνία αναπόφευκτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ