today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Σε τεντωμένο καλώδιο η ΔΕΗ και στη Β.Ελλάδα!

Κούρσα… με τις αντοχές του δικτύου, κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ σε Μακεδονία και Θράκη, την ώρα που κλυδωνίζεται η εμπιστοσύνη της αγοράς στη δυνατότητά της ΔΕΗ να εξασφαλίσει τη απρόσκοπτη ροή ενέργειας, μετά τα απανωτά  μπλακ-άουτ σε Αττική και Ύδρα.

Γράφει ο Βαγγέλης Μωυσής

Σε μια εποχή που οι ΑΠΕ έχουν μειώσει το πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας παρελθόντων ετών, είναι οι ελλείψεις προσωπικού, η αμφισβητήσιμη ποιότητα των εργολάβων συντηρητών του δικτύου και τα διαρκώς πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, που έρχονται να δικαιολογήσουν απόλυτα τους φόβους, ότι το δίκτυο διανομής απέχει μόνο λίγα χρόνια από την κατάρρευση.

Την εικόνα μιας επιχείρησης που βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί, έρχονται να συμπληρώσουν οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε στοιχειώδη υλικά που απαιτούνται για να ανταποκριθεί η ΔΕΗ στις απαιτήσεις του κοινού, με χαρακτηριστικές τις αιτήσεις καταναλωτών για νέες συνδέσεις που μένουν σε εκκρεμότητα επειδή… «δεν υπάρχουν χελώνες» όπως απαντούν από το ΔΕΔΔΗΕ σε αγανακτισμένα τηλεφωνήματα των ενδιαφερόμενων.

Μετά από συγκεκριμένα παράπονα πολιτών, αλλά και από την ανησυχία που εξέφρασαν στο thePresident.gr επιχειρηματίες και θεσμικοί παράγοντες της αγοράς, κάνοντας λόγο για …κύμα προμήθειας γεννητριών και συστημάτων μπαταριών από επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, επικοινωνήσαμε με την Περιφερειακή Διεύθυνση Μακεδονίας-Θράκης  του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), αλλά και με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αναζητώντας την απόσταση ανάμεσα στην …ανησυχία και στην πραγματικότητα.

Τόσο ο κ. Αθανάσιος Μωραΐτης, βοηθός Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ στη Β.Ελλάδα, όσο και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Γιώργος Αδαμίδης αν και καθησυχαστικοί ως επί το πλείστον, δεν μπόρεσαν να αποκρύψουν την αβεβαιότητα για το μέλλον.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους φόβους που μου μεταφέρετε, ούτε δικαιολογείται να μιλά κανείς για κίνδυνο εκτεταμένων μπλακ-άουτ και κατάρρευσης του δικτύου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αδαμίδης. «Όμως, αν η κατάσταση με τις ελλείψεις προσωπικού και με την ένταση των καιρικών φαινομένων συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να έχουμε άλλη εικόνα σε δύο χρόνια από σήμερα.»

Και βέβαια, όταν κράτη διαμορφώνουν ενεργειακή πολιτική βάθους 20ετίας και 30ετίας, η εικόνα μιας επιχείρησης στην οποία στηρίζεται η ηλεκτροδότηση της Ελλάδας, αλλά δυσκολεύεται να «δει» χρονικό …ορίζοντα πέραν της διετίας ή τριετίας, μόνο ασφάλεια δεν εμπνέει.

Ίδια εικόνα μεταφέρει και ο κ. Μωραΐτης. «Το δίκτυο είναι εκτεταμένο και διαρκώς συμπληρώνεται. Δυστυχώς μεγάλα τμήματά του είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες που είναι διαρκώς πιο έντονες. Η οικονομική κρίση και οι μνημονιακές δεσμεύσεις, σίγουρα δεν βοήθησαν. Προφανώς δεν είναι εύκολο να προχωρήσει η υπογειοποίηση του δικτύου, όταν για κάθε 20.000 ευρω που κοστίζει η εγκατάσταση εναέριου δικτύου, αντιστοιχούν 100.ευρώ για το ίδιο μήκος δικτύου υπογείως. Το προσωπικό είναι δυστυχώς πολύ λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν και είμαστε υποχρεωμένοι να αναθέτουμε εργασίες συντήρησης του δικτύου σε εξωτερικούς εργολάβους, ώστε να είμαστε σύμφωνοι με τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα επαρκούς εποπτείας του δικτύου. Ωστόσο, είναι βέβαιο, πως είμαστε πολύ πιο σίγουροι για το μέρος του δικτύου που ελέγχεται από εμάς τους ίδιους. Το σημαντικό είναι πως προλαβαίνουμε τις όποιες σοβαρές βλάβες πριν εκδηλωθούν. Μικρές βλάβες και διακοπές πάντα θα υπάρχουν, όσο νέο ή παλιό κι αν είναι ένα δίκτυο. Το θετικό είναι πως δεν έχουμε εκτεταμένα φαινόμενα αστοχίας υλικού.»

Όσον αφορά τις ελλείψεις «χελωνών» και άλλων υλικών, ο κ. Μωραΐτης εξηγεί.  «Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν, συχνά η γραφειοκρατία δεν βοηθά, αλλά φροντίζουμε στο βαθμό του δυνατού οι καθυστερήσεις να μην είναι μεγάλες, για την εξυπηρέτηση του κοινού.»

Διοίκηση και εργαζόμενοι ΔΕΗ, φαίνεται να ταυτίζονται, όσον αφορά στα αίτια των προβλημάτων, ζητώντας… προσλήψεις.

«Χρονοβόρες διαδικασίες διαγωνισμών, οφείλονται κυρίως για τις ελλείψεις υλικού, αν και δεν λείπουν τα διαστήματα οικονομικής στενότητας» λέει ο κ. Αδαμίδης, που όσον αφορά τις αντοχές του δικτύου, σημειώνει: «Τα μνημόνια έβαλαν φρένο στις προσλήψεις, συνάδελφοι φεύγουν συνταξιοδοτούμενοι, τα κενά δεν καλύπτονται και πραγματικά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα συντήρησης του δικτύου από τρίτους, εργολάβους, το προσωπικό των οποίων συχνά δεν έχει ούτε την απαιτούμενη εμπειρία, ούτε το βάθος γνώσεων για το έργο που αναλαμβάνουν. Τα πρόσφατα προβλήματα σε Αττική και Ύδρα, πάντως, υποχρέωσαν ωστόσο την εταιρεία να δώσει στοιχεία για τις βλάβες, τα οποία δείχνουν ότι αυτές δεν είναι περισσότερες απ` ότι στο παρελθόν. Δεν δικαιολογούνται φόβοι σήμερα, αλλά δεν αποκλείεται να έχουμε προβλήματα μετά από δύο χρόνια αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.»

Και κάτι που ανακουφίζει; Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Καθώς επεκτείνεται η αξιοποίησή τους, τα φαινόμενα υπερφόρτωσης του δικτύου μειώνονται ή εκλείπουν, βγάζοντας τουλάχιστον αυτόν τον κίνδυνο από την εξίσωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ