today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Ζάεφ: Το τηλεγράφημα WikiLeaks ένας ακόμα λόγος για «ναι» στο δημοψήφισμα

Η διαρροή του αμερικανικού τηλεγραφήματος που καταδεικνύει ότι η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» από το 2008, με αντάλλαγμα αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας, είναι ένας ακόμα λόγος οι σκοπιανοί να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA, ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως πολλές κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ επιχείρησαν να βρουν λύση στο ονοματολογικό, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης Γκρουέφκι, στην οποία αναφέρεται το επίμαχο τηλεγράφημα που δημοσιοποίησαν τα WikiLeaks.

Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι στις Πρέσπες επιβεβαιώθηκε η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, που ήταν «σημαντικός στόχος» της σκοπιανής διαπραγματευτικής ομάδας.

«Πιστεύω πως τα στοιχεία [του τηλεγραφήματος] είναι ένας ακόμα λόγος να σταθούμε ενωμένοι και να διασφαλίσουμε το μέλλον της Μακεδονίας», προσέθεσε, ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.

Από το τηλεγράφημα του MIA φαίνεται πως ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως η λύση στο ονοματολογικό βρέθηκε αφότου τα Σκόπια δέχτηκαν χρήση του νέου ονόματος έναντι όλων (erga omnes).

Η ενιαία χρήση προκαλούσε την ένσταση της κυβέρνησης Γκρουέφκι, καθώς οι αμερικανοί διπλωμάτες ανέφεραν το 2008 ότι τα Σκόπια σχεδίαζαν να διατηρούσαν το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στην εσωτερική χρήση ακόμα εάν υπήρχε συμφωνία για μετονομασία σε «Βόρεια Μακεδονία».

 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ