today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Νόρις αντί Βάντουρν στη McLaren για το 2019

Με ένα εντελώς καινούριο δίδυμο οδηγών θα μετάσχει η McLaren στο νέο πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ένα. Και αυτό γιατί η βρετανική ομάδα ανακοίνωσε σήμερα (3/9) ότι ο Στόφελ Βάντουρν θα αποχωρήσει από το δυναμικό της στο τέλος του 2018, ενώ λίγο αργότερα γνωστοποίησε ότι τη θέση του Βέλγου θα πάρει ο Βρετανός Λάντο Νόρις, ο οποίος θα κάνει το ντεμπούτο του στη Φόρμουλα Ένα. Υπενθυμίζεται ότι ο Νόρις θα έχει «ομόσταυλο» τη νέα σεζόν τον Ισπανό Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ, ο οποίος θα αποχωρήσει από τη Renault για να αντικαταστήσει στη McLaren τον συμπατριώτη του (και δις παγκόσμιο πρωταθλητή) Φερνάντο Αλόνσο.

Ο Νόρις, ο οποίος στις 13 Νοεμβρίου γίνεται 19 ετών, είναι αυτή τη στιγμή δεύτερος στο πρωτάθλημα Φόρμουλα 2, όντας πίσω από τον νεαρό οδηγό της Mercedes, Τζορτζ Ράσελ, ωστόσο την τρέχουσα σεζόν έχει αυξήσει το χρόνο που περνάει στη θέση του οδηγού ενός μονοθεσίου Φόρμουλα Ένα. Ο Βρετανός, ο οποίος εντάχθηκε στο πρόγραμμα νεαρών οδηγών της McLaren το 2017, πήρε μια «γεύση» από την MCL33 στην διάρκεια του τεστ που έλαβε χώρα στη Βουδαπέστη μετά το ουγγρικό γκραν πρι, ενώ στη συνέχεια μετείχε για πρώτη φορά στο αγωνιστικό τριήμερο ενός γκραν πρι, όταν «έτρεξε» στο πρώτο μέρος των ελεύθερων δοκιμαστικών στο Σπα και τη Μόντσα. Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωσή του από τη McLaren, ο Νόρις χαρακτήρισε τη σχετική γνωστοποίηση ως «ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα», ενώ ευχαρίστησε την ομάδα «γι’ αυτήν την καταπληκτική ευκαιρία και επειδή πίστεψαν σε μένα». Αναφορικά με το υπόλοιπο του 2018, υπογράμμισε ότι ο στόχος του είναι η κατάκτηση του τίτλου στη Φόρμουλα 2.

«Πιστεύουμε ότι ο Λάντο είναι ένα συναρπαστικό ταλέντο, γεμάτο δυνατότητες, το οποίο έχουμε κρατήσει εσκεμμένα στη McLaren γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της McLaren Racing, Ζακ Μπράουν, και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ξέρουμε ήδη ότι είναι γρήγορος, μαθαίνει γρήγορα και έχει ένα ώριμο κεφάλι πάνω στους μικρούς ώμους του. Βλέπουμε πολλές δυνατότητες για το κοινό μέλλον μας. Η επένδυση που έχουμε κάνει στην εκκολαπτόμενη καριέρα του με την εξέλιξη στον προσομοιωτή και τον χρόνο που περνάει εντός του μονοθεσίου είναι αντάξια, καθώς συνεχίζει να αποδεικνύει τις ικανότητές του τόσο πίσω από το τιμόνι όσο και στη συνεργασία του με την ομάδα των μηχανικών. Ο Λάντο είναι ένα αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου μας για την ανοικοδόμηση της λειτουργίας μας στη Φόρμουλα Ένα για το μέλλον, και έχει ήδη αναπτύξει μια ισχυρή σχέση με την ομάδα. Με τους Λάντο και Κάρλος έχουμε ένα εντυπωσιακό δίδυμο που, παρά τη σχετική νεότητά τους, διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία στη Φόρμουλα Ένα και με τη McLaren και αντιπροσωπεύουν την επόμενη γενιά των οδηγών της McLaren που θα οδηγήσουν την ομάδα προς τα εμπρός».

Σε ό,τι αφορά τον Στόφελ Βάντουρν, η φετινή σεζόν είναι δύσκολη, καθώς δεν έχει βαθμολογηθεί από το γκραν πρι του Αζερμπαϊτζάν, που ήταν ο τέταρτος αγώνας της χρονιάς. Η συγκομιδή των οκτώ βαθμών τον αφήνει στην 16η θέση της κατάταξης των οδηγών, 36 βαθμούς και πέντε θέσεις πίσω από τον «ομόσταυλό» του, Φερνάντο Αλόνσο. Ο Βέλγος εντάχθηκε στο πρόγραμμα νεαρών οδηγών της McLaren το 2013, ενώ το 2014 ήταν ο οδηγός δοκιμών της ομάδας. Το 2016 «αναβαθμίστηκε» σε αναπληρωματικό και πήρε ένα βαθμό στο ντεμπούτο του στη Φόρμουλα Ένα, όταν αντικατέστησε τον Αλόνσο στο γκραν πρι του Μπαχρέιν, ενώ το 2017 έγινε οδηγός αγώνων στη McLaren.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ