today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ιρανός ΥΠΕΞ: Πρέπει να απομακρυνθούν οι μαχητές από την Ιντλίμπ

Πρέπει να απομακρυνθούν οι μαχητές από την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ κατά την έναρξη της επίσκεψής του στη Δαμασκό, όπου μετέβη για συνομιλίες με Σύρους αξιωματούχους, σύμφωνα με το Fars News.

Οι ιρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

“Το συριακό έδαφος πρέπει στο σύνολό του να διαφυλαχθεί και όλοι οι τομείς και οι ομάδες θα πρέπει να αρχίσουν τον κύκλο της ανοικοδόμησης συλλογικά και οι εκτοπισμένοι να επιστρέψουν στις οικογένειές τους”, δήλωσε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το Fars.

“Και οι εναπομείναντες τρομοκράτες στα υπόλοιπα μέρη της Ιντλίμπ θα πρέπει να απομακρυνθούν και η περιοχή να τεθεί και πάλι υπό τον έλεγχο του συριακού λαού”, πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί προβλέπεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Ιράν, σύμφωνα με το Fars.

Η συνάντηση αυτή, η οποία σύμφωνα με το Κρεμλίνο θα γίνει στην Τεχεράνη στις 7 Σεπτεμβρίου, θα επικεντρωθεί στη μάχη κατά των ομάδων μαχητών που απομένουν στη Συρία, σύμφωνα με τον Ζαρίφ.

“Στη συνάντηση που θα έχουμε στην Τεχεράνη την ερχόμενη Παρασκευή ως συνέχεια του τριμερούς πολιτικού κύκλου θα εξεταστούν οι μέθοδοι για το πως θα αντιμετωπιστούν οι εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Ταχρίρ αλ Σαμ”, σημείωσε επίσης ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το IRNA.

Ο Ζαρίφ δεν διευκρίνισε αν η συνάντηση αυτή στην οποία αναφέρθηκε θα είναι συνάντηση κορυφής μεταξύ των προέδρων των τριών χωρών ή μεταξύ άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Την περασμένη εβδομάδα είχε μεταβεί στη Δαμασκό ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, ο οποίος είχε υπογράψει συμφωνία για αμυντική συνεργασία μεταξύ Ιράν και Συρίας.

Η Ταχρίρ αλ Σαμ, στην οποία περιλαμβάνεται η οργάνωση που ήταν παλιά γνωστή ως Μέτωπο Νόσρα, είναι η πιο ισχυρή τζιχαντιστική συμμαχία στην Ιντλίμπ.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί δήλωσε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στη μάχη τους στην Ιντλίμπ.

“Η κυβέρνηση της Συρίας έχει το δικαίωμα να πολεμάει τους τρομοκράτες σε αυτήν την περιοχή. Και το Ιράν, ως υποστηρικτής της συριακής κυβέρνησης, είναι παρόν και θα συνεχίσει τη συμβουλευτική του βοήθεια για όσο καιρό θέλει η συριακή κυβέρνηση”, πρόσθεσε, σύμφωνα με το Fars News.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ