today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ηράκλειο: Χωρίς νερό από το φράγμα Αποσελέμη

 

Σταμάτησε η τροφοδοσία του Ηρακλείου με νερό από το φράγμα Αποσελέμη από την αρασκευή 31 Αυγούστου 2018 και η ΔΕΥΑ Ηρακλειου κάνει έκκληση στους δημότες για κατανάλωση του νερού με περίσκεψη.

Το τελευταίο δίμηνο (Ιούλιο – Αύγουστο) μετά από παύση 2 περίπου μηνών (Μάιος – Ιούνιος), ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης τροφοδοτούσε τη ΔΕΥΑΗ με 200 m3/ώρα. Λόγω της μείωσης με τη διακοπή από το φράγμα, ενδεχομένως να παρουσιαστούν προβλήματα ομαλής τροφοδοσίας, κυρίως στο κέντρο και τις περιοχές Παπανδρέου – Πλαστήρα. Η ΔΕΥΑΗ παρακαλεί τους δημότες των περιοχών αυτών να συνδράμουν το έργο της επιχείρησης, καταναλώνοντας με περίσκεψη και αποφεύγοντας την σπατάλη νερού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΟΑΚ Φώτης Καζάζης επισήμανε ότι έχει προγραμματισθεί να γίνεται τμηματική λειτουργία του φράγματος για την τροφοδοσία των δικτύων – ένα τριήμερο για κάθε μήνα. «Εμείς ως ΟΑΚ μεριμνούμε, προγραμματίζουμε και θα δώσουμε κάθε βοήθεια στην ΔΕΥΑ Ηρακλείου, ώστε το πρόβλημα τροφοδοσίας του νερού να επιλυθεί. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια οι πηγές και οι γεωτρήσεις είχαν «ξεκουραστεί» – και φέτος με το που χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, δημιουργήθηκε το πρόβλημα με την επάρκεια του νερού». Τα δύο προηγούμενα χρόνια ο υδροφόρος ορίζοντας αναπληρώθηκε επαρκώς, ενώ φέτος, σύμφωνα με τον κ. Καζάζη, «τα αποθέματα και την επάρκεια την εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο, γι’ αυτό και το Ηράκλειο δεν αντιμετώπισε όλο το καλοκαίρι κανένα πρόβλημα». Σημαντική θα είναι η συνάντηση των στελεχών του ΟΑΚ με τα στελέχη της ΔΕΥΑΗ τον ερχόμενο μήνα για τον προγραμματισμό, με βάση και τις προβλέψεις για τις βροχοπτώσεις. «Άμεσα εμείς ως οργανισμός, θα πραγματοποιήσουμε τοποθέτηση σωλήνων στη σήραγγα, ώστε αν κατέβει κάποιο πλημμυρικό νερό, να μπορέσουμε ενισχύσουμε το φράγμα, τις ποσότητες νερού. Θέλω να είμαι αισιόδοξος – και όπως έχω ενημερωθεί, φέτος θα υπάρξουν βροχοπτώσεις» δήλωσε. Αν όμως υπάρξει ανομβρία, το πρόβλημα θα υπάρχει και του χρόνου – το φράγμα δεν θα μπορέσει να ενισχύσει τα αποθέματα, ανέφερε ο κ. Καζάζης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ