Κινεζική καλλιγραφία χιλιετίας βγαίνει στο σφυρί

Καλλιγραφία σχεδόν χιλιετίας, φιλοτεχνημένη από τον κινέζο διανοούμενο Σου Σι, μπορεί να αγγίξει τα 51 εκατομμύρια δολάρια (43,6 εκατομμύρια ευρώ) σε δημοπρασία στα τέλη Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο οίκος Christie’s.

Η καλλιγραφία “Ξύλο και Πέτρα” σχεδιάστηκε με μελάνι πάνω σε χάρτινο κύλινδρο και παρουσιάζει ένα δένδρο που μοιάζει με δράκο. Το έργο, που χρονολογείται στην περίοδο της δυναστείας Σονγκ (960-1279), “είναι ένα από τα σπανιότερα έργα κινεζικής ζωγραφικής στον κόσμο”, σύμφωνα με τον οίκο Κρίστις.

Ο κινέζος διανοητής, γνωστός επίσης ως Σου Ντονγκπό, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των γραμμάτων της Κίνας. Ήταν ποιητής, συγγραφέας, ζωγράφος, καλλιγράφος και πολιτικός.

“Τα έργα που μπορούμε να του αποδώσουμε με βεβαιότητα είναι ελάχιστα, το πολύ δύο ή τρία. Είναι πολύ σπάνια”, υπογράμμισε ο Τζόναθαν Στόουν, αντιπρόεδρος του τμήματος ασιατικής τέχνης του Κρίστις.

Ο κύλινδρος, μήκους τουλάχιστον 1,85 μ., περιέχει την καλλιγραφία και ποιήματα τεσσάρων διακεκριμένων κινέζων διανοητών του 11ου αιώνα καθώς και τις σφραγίδες 41 συλλεκτών.

Το έργο εκτίθεται από την 1η Σεπτεμβρίου και θα βγει στο σφυρί στις 26 Νοεμβρίου στη φθινοπωρινή δημοπρασία του Κρίστις στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τον Στόουν, η καλλιγραφία θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και πέραν των κινεζικών συνόρων γιατί είναι ένα “παγκόσμιο αριστούργημα”

Το 2010 ένας καλλιγραφικός κύλινδρος με τίτλο “Dizhuming” που φιλοτεχνήθηκε από τον Χουάνγκ Τινγκτζιάν, μαθητή του Σου Σι, πωλήθηκε αντί 64 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία στο Πεκίνο.