today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Λήγει το συμβόλαιο της NASA με την Ρωσία για την αποστολή αστροναυτών

Η συμφωνία που έχει υπογράψει η Ρωσία με την NASA βάσει της οποίας δεσμεύεται να μεταφέρει Αμερικανούς αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) με ρωσικά διαστημόπλοια λήγει τον Απρίλιο του 2019 δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ.

Από το 2019 οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να στέλνουν τους δικούς αστροναύτες με αμερικανικά διαστημόπλοια.

Το 2016 η NASA μέσω της Boeing εξασφάλισε από την ρωσική διαστημική εταιρεία Energia πέντε θέσεις στα διαστημόπλοια Soyuz για να μεταφέρει τους Αμερικανούς αστροναύτες στον ΔΔΣ.

Το Απρίλιο έγινε γνωστό ότι το 2019 η NASA αγόρασε τρεις θέσεις, ενώ έχει το δικαίωμα να αγοράσει και άλλες θέσεις τις οποίες αξιοποιεί περιοδικά. Έτσι πέρυσι μια επιπλέον θέση διατέθηκε για τον αστροναύτη Τζο Ακάμπα ο οποίος εστάλη στον ΔΔΣ μαζί με τον ρώσο κοσμοναύτη Αλεξάντρ Μισούρκιν και τον Αμερικανό Μαρκ Βάντε Χάι.

Εντός του 2018 μια επιπλέον θέση μπορεί να χρησιμοποιήσει η Αμερικανίδα Σάννον Ουόκερ, η οποία εργάσθηκε στα ρομποτικά συστήματα του ΔΔΣ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και παρέμεινε στον σταθμό επί 163 ημέρες το 2010 μαζί με το πλήρωμα του «Soyuz TMA-19». Την επόμενη της πτήση έχει προγραμματίσει για την άνοιξη του 2019 όταν θα γίνει μέλος του πληρώματος του «Soyuz MC-12».

Για το 2019 είχαν προγραμματιστεί τρεις αποστολές ρωσικών διαστημοπλοίων Soyuz. Η αποστολή Soyuz.-MC12 για τον Μάιο του 2019, στις αρχές καλοκαιριού του ιδίου έτους η αποστολή Soyuz.-MC-13 με τον Αμερικανό αστροναύτη Άντριου Μόργκαν και η αποστολή Soyuz.-MC14 για το φθινόπωρο του 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ