today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Αν ζούσε ο Αίσωπος…

Η κυβέρνηση παρουσιάζει το τέλος του τρίτου Μνημονίου ως το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Η επιστροφή στην κανονικότητα όμως προϋποθέτει πρώτα και πάνω από όλα την αλήθεια. Και η κυβέρνηση έχει πάρει διαζύγιο από την αλήθεια εδώ και χρόνια.

του Γιώργου Στύλιου (*)

Την περίοδο της αντιμνημονιακής αυταπάτης, τα χρόνια 2012-2014, όπου η σημερινή ετερόκλιτη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαμόρφωνε τις προϋποθέσεις για την έφοδό της στην εξουσία με ψέματα, στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός εξαπάτησης. Απέναντι στον δύσκολο και ανηφορικό μονοπάτι της υπευθυνότητας και της ευθύνης παρουσιάσθηκαν βασιλικοί οδοί, διαγραφές χρεών, σεισάχθειες, συμφωνίες του Νότου, λεφτά με ένα νόμο και ένα άρθρο, και άλλα τα οποία συγκροτούσαν την εναλλακτική πρόταση. Όταν όλα τα παραπάνω κατέρρευσαν, νέα ψέματα επινοήθηκαν: παράλληλο πρόγραμμα, ισοδύναμα μέτρα, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, άρση των capital controls.

Σήμερα, τρεισήμισι χρόνια μετά η χώρα προσπαθεί να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν στο τέλος του 2014, υπό χειρότερους όρους. Ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο με 9,5 δις ευρώ επιπλέον μέτρα, αναιμική ανάπτυξη, βαλτωμένες επενδύσεις και ένα άτυπο νέο Μνημόνιο χωρίς λεφτά με μέτρα και υποχρεώσεις 5 δις €, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,5% μέχρι το 2060, με τον κόφτη σε μισθούς και συντάξεις ψηφισμένο και ενεργοποιημένο σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι προηγούμενοι στόχοι και τέλος με παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Αυτό είναι το κόστος των κυβερνητικών ψεμάτων.

Η κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, θρέφεται από το ψέμα. Παραποιεί την αλήθεια, συσκοτίζει την πραγματικότητα. Και με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να κρύψει την δική της ανικανότητα και ανεπάρκεια. Για τους κυβερνώντες δεν υπάρχουν σκληρά μέτρα, αλλά κακοί δανειστές και φιλεύσπλαχνοι Υπουργοί που μοιράζουν επιδόματα. Δεν υπάρχει Ρουβίκωνας που γελοιοποιεί το κράτος, αλλά ακτιβιστές. Δεν υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες για τις καταστροφές και τους νεκρούς στη Μάνδρα και στο Μάτι, αλλά υπάρχει η κλιματική αλλαγή και τα αυθαίρετα των πυρόπληκτων. Δεν υπάρχουν υποδομές που καταρρέουν, η καθημερινότητα που διαλύεται, αλλά μερικές «στραβές» που θολώνουν την εικόνα.

Η κυβέρνηση υπηρετεί το ψέμα γιατί έτσι μας εμποδίζει να δούμε την αλήθεια και το πραγματικό πρόβλημα. Που δεν είναι άλλο από την ίδια την κυβέρνηση, και την ανικανότητά της να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το οτιδήποτε. Οι κυβερνώντες για να πάρουν την εξουσία κατέφυγαν στο ψέμα. Για να διατηρήσουν την εξουσία θα εφεύρουν ακόμα περισσότερα ψέματα. Το πρώτο από αυτά είναι η έξοδος από τα Μνημόνια και έπεται η συνέχεια.

Η επόμενη μέρα για την χώρα μας και η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτουν την αλήθεια. Απαιτούν μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και διλήμματα του παρελθόντος. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπηρετούν με συνέπεια αυτόν τον στόχο και αυτή την προοπτική. Απέναντι στα κυβερνητικά ψέματα δεν θα απαντήσουμε με ψέματα, αλλά με προτάσεις για μία χώρα που μας αξίζει. Η αλήθεια είναι βασική προϋπόθεση της χώρας αυτής.

Ο Γιώργος Στύλιος είναι Βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. και πρ. υφυπουργός Παιδείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ