today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: “Χρειάζεται να μας δώσετε δύναμη”

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στην Λακωνία, χθες είχε συνάντηση με φορείς του Ν. Λακωνίας στην οποία συμμετείχαν, επίσης, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Νίκος Γόντικας, περιφερειακός σύμβουλος. Σήμερα το βράδυ στις 9.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, θέτοντας τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν. Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι όλα τα προβλήματα, συνιστούν, στην ουσία, το ίδιο πρόβλημα και θέτουν σε όλους το ερώτημα “ανάπτυξη για ποιον; Θα είναι για το συμφέρον της πλειοψηφίας του λαού ή θα είναι για το συμφέρον των λίγων που έχουν σκοπό το κέρδος; ”

Με αφορμή το μεγάλο ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή, είπε, ότι παρά την πιθανή λήψη μέτρων στοιχειώδους προστασίας, η ουσία παραμένει “γιατί την παραγωγή και διανομή της ενέργειας καρπώνεται ο μεγάλος μονοπωλιακός όμιλος, που θα έχει την ιδιοκτησία. Δεν είναι ο λαός, ο εργάτης της περιοχής, ο οποίος κανονικά δεν θα έπρεπε να πληρώνει το ρεύμα”, το οποίο “θα έπρεπε να είναι δωρεάν ή για κάποιες κατηγορίες συνανθρώπων μας, θα έπρεπε να είναι πάρα πολύ φθηνό”.

“Αντίθετα, ενώ μεγαλώνουν οι βιομηχανίες ενέργειας και γίνονται μία σειρά επενδύσεις, το ρεύμα ακριβαίνει όλο και περισσότερο, όλο και περισσότερο οι λαϊκές οικογένειες βάζουμε το χέρι στην τσέπη” πρόσθεσε.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα ανακύψουν από τις συγχωνεύσεις σχολείων και από τις ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές, καθώς και στις ελλείψεις στα δύο νοσοκομεία της περιοχής, σημειώνοντας ότι αυτά οφείλονται “στην υποχρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του κράτους στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας, στην Πρόνοια και σε άλλους τομείς”.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα απαραίτητα έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας της ανθρώπινης ζωής, επισημαίνοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ δεν χρηματοδοτούν αυτά τα έργα, διότι δεν έχουν κέρδος.

Υπογράμμισε ότι αν το κριτήριο για τέτοια έργα, όπως και για το οδικό δίκτυο, είναι “τι συμφέρει την τσέπη του κάθε μονοπωλιακού ομίλου”, τότε “αφήνεις τον κόσμο έρμαιο της τύχης του όπου δεν μπορεί να επιβιώσει στοιχειωδώς, αλλά πληρώνει και από πάνω για όλη αυτή την κατάσταση με τη μεγάλη φορολογία, με τον ΕΝΦΙΑ, με τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες και για τους αυτοαπασχολούμενους”.

“Σε αυτή την κοινωνία που ζούμε εν έτει 2018, στον 21ο αιώνα, είναι δυνατόν να μην υπάρχει κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός από αυτό που λέμε κράτος; Εμείς λέμε ότι αυτό το κράτος που υπηρετεί τέτοια συμφέροντα κερδοσκοπικά, όποιος και να ‘ναι κυβέρνηση, είτε λέγεται ΣΥΡΙΖΑ είτε λέγεται ΝΔ είτε ΠΑΣΟΚ ή ο,τιδήποτε άλλο, δεν θα μπορέσει να επιλύσει ζητήματα”, τόνισε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ αρνείται να συμμετέχει σε κυβερνήσεις που θα υλοποιήσουν μνημόνια, αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου εδώ και των παρατρεχάμενών τους, εφόσον ο ελληνικός λαός “δεν έχει αποφασίσει μόνος του ότι θα στηρίξει μια τέτοια πρόταση που θα κάνει ριζικές ουσιαστικές αλλαγές και στο κράτος και στην κοινωνία και στις δομές και στη λειτουργία”, καθώς “χρειάζεται άλλη οργάνωση συνολικά της κοινωνίας, που το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει”.

Επισήμανε, ότι ταυτόχρονα το ΚΚΕ παλεύει για τα λαϊκά αιτήματα, προσθέτοντας πως “χρειάζεται να μας δώσετε δύναμη. Εμείς θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και με τις λίγες και με τις πολλές δυνάμεις να προωθήσουμε αυτά τα ζητήματα”.

“Όμως χρειάζεται συνολικά και εσείς με τον αγώνα σας και εμείς με τις δυνατότητες που έχουμε, αλλά κυρίως με την απόφαση όλων μας, να αλλάξουμε την κατάσταση” είπε ο κ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα οργάνωσης της κοινωνικής συμμαχίας “που δεν αφορά κόμματα, αλλά τον ελληνικό λαό, εργάτες, υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, επιστήμονες, νέους, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών”.

“Όλοι αυτοί μπορούμε να ενωθούμε μέσα από τα σωματεία μας, τους συλλόγους μας, τις επιτροπές αγώνα, τις περιβαλλοντικές επιτροπές, τις λαϊκές επιτροπές, οτιδήποτε υπάρχει και κινείται ζωντανά σε αυτό εδώ τον τόπο και να διεκδικήσουμε λύσεις μέχρι και την κατάκτηση της εξουσίας” ανέφερε.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θα συμμετέχει στη συμμαχία ως κόμμα, μέσω των μελών του, των φίλων του, “το ίδιο μπορούν να κάνουν κι άλλοι”.

“Με σχέδιο για πραγματική εργατική-λαϊκή εξουσία, που θα στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με κοινωνικοποίηση όλων των συγκεντρωμένων μέσων και όχι με το να τα νέμεται το κάθε παράσιτο μεγαλοεπιχειρηματίας. Και έτσι να ανοίξουμε πραγματικά αυτό το δρόμο, ο οποίος θα είναι δύσκολος βέβαια, αλλά θα είναι ασύγκριτα πιο εύκολος από τη δυσκολία και τις καταστάσεις που βιώνουμε μέχρι σήμερα εξαιτίας αυτών των πολιτικών” κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ