today-is-a-good-day
19 C
Athens

Στους ομίλους του Champions League πέρασε η ΑΕΚ

Τίποτα -ούτε καν ο ίδιος ο αυτοκαταστροφικός της εαυτός- δεν μπορούσε να εμποδίσει την ΑΕΚ να επιστρέψει στο Champions League!

Παρόλο που έκανε «θρίλερ» τη ρεβάνς με τη Βίντι και χρειάστηκε να «ματώσει» για να κρατήσει το 1-1, η «Ένωση» σφράγισε την επιστροφή στους ομίλους μετά από 12 χρόνια.

Το πέναλτι-γκολ του Μάνταλου στο 48’ φάνηκε ότι θα απλοποιούσε τα πράγματα, ωστόσο η ισοφάριση του Νέγκο (57’) και η ανόητη αποβολή του Λόπες (για χτύπημα εκτός φάσης στο 80’) έκανε ροντέο τα τελευταία λεπτά.

Ευτυχώς στο τέλος μίλησε ξανά η ψυχή των «κιτρινόμαυρων», που άντεξαν στην πίεση των Ούγγρων και επεκτείνοντας το αήττητο ευρωπαϊκό σερί σε 14 ματς, πανηγύρισαν έξαλλα με περίπου 40.000 κόσμου.

Επεισόδια μεταξύ των παικτών μετά τη λήξη, όταν ο Λάζοβιτς αρχικά χτύπησε τον Γαλανόπουλο και στη συνέχεια συνεπλάκη με τον Λιβάγια, που τον κλώτσησε.

Πώς έπαιξε

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις (δεδομένων των απουσιών που είχε να αντιμετωπίσει) ήταν η ενδεκάδα που παρέταξε ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Έχοντας ξεμείνει από ακραίους (με τραυματίες τους Μπογέ, Γκάλο και τιμωρημένο τον Μπακασέτα) ο τεχνικός της ΑΕΚ τοποθέτησε στα πλάγια τους Κλωναρίδη και Λόπες. Παράλληλα, άφησε εκτός αρχικού σχήματος τον Πόνσε, τοποθετώντας τον Μάνταλο πίσω από τον προωθημένο Λιβάγια. Έτσι, το καθιερωμένο 4-4-1-1 διαμορφώθηκε ως εξής στον αγωνιστικό χώρο:

Το ματς

Η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή πριν τη σέντρα, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις δεν θέλει πολύ η γιορτή να μετατραπεί σε… κηδεία. Και αυτό φαινόταν ότι το είχε καλά στο μυαλό της η ΑΕΚ μπαίνοντας στο ματς. Με αξιόπιστη κυκλοφορία της μπάλας και την ώθηση της εξέδρας, η ομάδα του Ουζουνίδη έψαξε μεθοδικά το γκολ: Προσέχοντας ωστόσο να μην αφήσει το παραμικρό κενό στα μετόπισθεν. Αν μάλιστα ο διαιτητής έκανε αυτό που έπρεπε (αποβάλλοντας τον Νικόλοφ με δεύτερη κίτρινη είτε για την αγκωνιά στον Μπακάκη, είτε για δυνατό μαρκάρισμα στον ίδιο λίγο αργότερα) τα πράγματα θα απλουστεύονταν ακόμα περισσότερο.

Ενώ λοιπόν η βροχή δυνάμωνε στο ΟΑΚΑ, οι «κιτρινόμαυροι» δεν είχαν κανέναν λόγο να είναι αντίστοιχα ορμητικοί. Διότι οι Ούγγροι σπανίως ξεμύτιζαν απ’ τα καρέ τους και απειλούσαν μονάχα με στημένες φάσεις. Σε μια απ’ αυτές ωστόσο θα μπορούσε να είχε γίνει ζημιά. Για καλή τύχη της ΑΕΚ όμως ο Μπάρκας απογειώθηκε στην εκτέλεση φάουλ του Λάζοβιτς και έκανε μια μεγάλης κλάσης απόκρουση. Έτσι, το άγχος παρέμενε σε… ελεγχόμενα επίπεδα και η «Ένωση» παρέμενε απόλυτο αφεντικό της πρόκρισης.

Θα ησύχαζε, δε, ακόμα περισσότερο αν ο Κόβακσικ δεν έβγαζε το μακρινό σουτ του Σιμόες και την πονηρή σέντρα του Μάνταλου. ‘Η αν το φαλτσαριστό πλασέ του εξαιρετικού Λιβάγια (έπειτα από μια ακόμα πανέμορφη ενέργεια στην οποία πήρε αμπάριζα όλη την αντίπαλη άμυνα) δεν έφευγε ελάχιστα πάνω από το «παραθυράκι». Δεν είχε όμως τόση σημασία. Γιατί αυτό που δεν έγινε δευτερόλεπτα πριν την ανάπαυλα έγινε λίγα μόλις λεπτά μετά απ’ αυτή.

 Με τις ομάδες λοιπόν να έχουν μόλις επιστρέψει από τ’ αποδυτήρια, ο Φιόλα έσπρωξε τον Λόπες στην προσπάθειά του να κερδίσει την κεφαλιά. Και το πέναλτι που έδωσε ο Μαρτσίνιακ εξαργυρώθηκε μέσα σε αποθέωση από τον Μάνταλο. Έστω κι έτσι όμως, ήταν πολύ νωρίς για να πανηγυρίσει η ΑΕΚ. Κάτι που φρόντισε άμεσα να της υπενθυμίσει η Βίντι. Διότι οι «κιτρινόμαυροι» τη γλίτωσαν σε προβολή του Γαλανόπουλου που για λίγο δεν κατέληξε στα δίχτυα της ομάδας του.

Δεν τη γλίτωσαν ωστόσο λίγο αργότερα, όταν ο Νέγκο έφυγε στην πλάτη της άμυνας και εκμεταλλευόμενος την αναίτια… ξενιτιά του Μπάρκα από την εστία, έφερε το σύννεφο του άγχους πάνω από το ΟΑΚΑ.

Έτσι, ο Ουζουνίδης (βλέποντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γυρίσει ανάποδα) προσπάθησε να επέμβει στο ματς. Έβαλε τον Πόνσε αντι του Κλωναρίδη και έστειλε τον Μάνταλο στα δεξιά. Το πρόβλημα ωστόσο παρέμενε στα μετόπισθεν. Εκεί όπου η ΑΕΚ δεν ένιωθε πια τόση ασφάλεια: Mε τη Βίντι να δημιουργεί συνθήκες πίεσης και τον Μπάρκα -πρώτα να παρακολουθεί σουτ του Νέγκο να ξυρίζει το δοκάρι του και έπειτα να βγάζει δύσκολα πλασέ του Στοπίρα. Αυτό ήταν: Το θρίλερ είχε και επίσημα ξεκινήσει στο ΟΑΚΑ…

Δεν έφτανε λοιπόν η «θάλασσα» που είχε πιάσει τους παίκτες του Ουζουνίδη, ήρθε ο Λόπες να κάνει ακόμα ψηλότερο βουνό τη διατήρηση του σκορ: Χτυπώντας εκτός φάσης αντίπαλο στο 80’ και αφήνοντας με δέκα παίκτες την «Ένωση». Κάπως έτσι, η πρόκριση (όπως και στα τελευταία λεπτά της ρεβάνς με τη Σέλτικ) έγινε υπόθεση… ψυχής. Και όπως συμβαίνει πάντα με την ΑΕΚ των τελευταίων ετών, στο κρίσιμο σημείο την έδειξε. Με τον Μπάρκα να βγάζει κι άλλο φάουλ του Λάζοβιτς, τους Άλεφ και Τσόσιτς (που έριξε στο παιχνίδι ο Ουζουνίδης) να συμβάλλουν στην ηρωική προσπάθεια των «κιτρινόμαυρων» και όλους μαζί να πανηγυρίζουν έξαλλα στο τέλος την πρόκριση με 40.000 φιλάθλους τους.

πηγη: sport-fm

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ