today-is-a-good-day
27.1 C
Athens

Reuters: Απεργία στα ΕΛΠΕ για να εμποδίσουν την ιδιωτικοποίησή τους

Οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια» κήρυξαν χθες στάση εργασίας και απέκλεισαν την είσοδο των εγκαταστάσεων, ώστε να εμποδίσουν την πρόσβαση σε υποψήφιους αγοραστές, διαμαρτυρόμενοι για την σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

Παρά το γεγονός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν σημαντικό στοιχείο όλων των προγραμμάτων στήριξης από το 2010, συναντούν ισχυρές πολιτικές αντιστάσεις. Για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ, το ΤΑΙΠΕΔ έχει επιλέξει την Glencore Energy και την Vitol Holding. Εκπρόσωποι της Glencore είχαν προγραμματίσει χθες επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο. Ωστόσο, όταν έφθασαν δεν μπόρεσαν να εισέλθουν, λόγω της κινητοποίησης των εργαζομένων, όπως ανέφερε το συνδικάτο και πηγή που είναι ενήμερη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. «Οι εργαζόμενοι δεν τους επέτρεψαν την είσοδο επειδή θέλουν να ακυρώσουν το ξεπούλημα της επιχείρησης. Τα ΕΛΠΕ έχουν στρατηγική σημασία για τα εθνικά συμφέροντα και πρέπει να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο», δήλωσε στο Reutersο Π. Οφθαλμίδης, πρόεδρος του συνδικάτου.

H Glencore έχει προγραμματίσει για σήμερα επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, ενώ εκπρόσωποι της Vitol αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της πώλησης μέχρι τα μέσα του 2019. Κυβερνητική πηγή ανέφερε πως διεξάγονται συνομιλίες με το συνδικάτο και ότι η ιδιωτικοποίηση θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ