today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Ν. Αφρική: Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για τις απαλλοτριώσεις γαιών

Το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής απέσυρε σήμερα το νομοσχέδιο για τις απαλλοτριώσεις γαιών που είχε εγκριθεί το 2016 και επέτρεπε στο κράτος να προχωρά στην αναγκαστική απαλλοτρίωση εδαφών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φυλετική ανισότητα σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία, ανακοίνωσε το κυβερνών Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (ANC).

Η απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο ακόμη δεν είχε υπογραφεί ώστε να έχει ισχύ νόμου, αποφασίστηκε μετά την πρόταση του κατέθεσε το ANC για την αναθεώρηση του συντάγματος ώστε να επιτραπεί η απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών.

Με βάση το νομοσχέδιο, το κράτος θα έπρεπε να καταβάλει για τις απαλλοτριωμένες γαίες ένα ποσό που θα καθόριζε ένας κυβερνητικός διαμεσολαβητής. Όμως την 1η Αυγούστου ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα ανακοίνωσε το σχέδιό του για την αναθεώρηση του συντάγματος ώστε να προχωρήσει στην αναδιανομή της γης χωρίς να δώσει αποζημιώσεις.

Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη Ν. Αφρική ανήκει σε λευκούς ιδιοκτήτες.

“Το νομοσχέδιο με τη μορφή που έχει σήμερα θα πρέπει να επανεξεταστεί υπό το φως της διαδικασίας αναθεώρησης του Άρθρου 25 του συντάγματος”, εξήγησε η εκπρόσωπος του κόμματος Νονσέμπα Μλαούλι. “Αν επανεισαχθεί το νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει έναν όρο ή όρους για την απαλλοτρίωση άνευ αποζημιώσεων, αν αυτό επιλέξουν οι Νοτιοαφρικανοί”, πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι της χώρας συμμετέχουν το τελευταίο διάστημα σε δημόσιες συζητήσεις για το θέμα αυτό ώστε να κάνουν τα δικά τους σχόλια στην πρόταση του ANC για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ