19.1 C
Athens

ΔΕΔΔΗΕ: Αποκατάσταση της ηλεκτρικής βλάβης στην Ύδρα εντός της ημέρας

Μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη και στο υποθαλάσσιο καλώδιο που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα την Ύδρα, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αθανάσιος Μισδανίτης.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο κ. Μισδανίτης, και απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που έθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, απέδωσε την καθυστέρηση στην αποκατάσταση της ζημιάς στην ηλεκτροδότηση του νησιού στις δύο ταυτόχρονες βλάβες που δημιουργήθηκαν, τόσο στο υποθαλάσσιο, όσο και στο χερσαίο καλώδιο, που έδιναν λάθος σήμα, όπως είπε, στο σύστημα εποπτείας.

 

«Ζητάμε συγνώμη για την ταλαιπωρία που πράγματι υπήρξε στους κατοίκους από τη βλάβη» σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε υπερβολικές τις αναφορές περί μαζικής φυγής από το νησί ή ότι δημιουργήθηκε χάος, τονίζοντας ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, από τη πρώτη στιγμή, συνεργάστηκε με τις τοπικές Αρχές για την αποκατάσταση της ζημιάς.

«Το ζητούμενο είναι να μη συμβαίνουν ποτέ διακοπές. Τα δίκτυα θα έχουν πάντα βλάβες. Το θέμα είναι οι χρόνοι και πόσο γρήγορα μπορεί να εντοπιστεί μία βλάβη και να επισκευαστεί. Δυστυχώς, στην Ύδρα, παρά το γεγονός ότι κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, δεν ήταν επαρκές για να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος. Με τις δύο ταυτόχρονες βλάβες που σημειώθηκαν στο υποθαλάσσιο καλώδιο, αλλά κυρίως στο χερσαίο καλώδιο, που ήταν σε δύσβατη περιοχή, δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε τη βλάβη. Έδιναν λάθος σήμα στο σύστημα εποπτείας. Πήγαμε με τη λογική αποκλεισμού και καταλήξαμε μετά από πολλές ώρες να εντοπίσουμε το σφάλμα που υπήρχε στο χερσαίο τμήμα και να το αποκαταστήσουμε» υπογράμμισε ο αναπληρωτής διεθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ.

Αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων των κατοίκων της Ύδρας, που τέθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Μισδανίτης αντέτεινε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί δημόσια και αυτό θα το εξετάσει το αρμόδιο υπουργείο.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στις επικρίσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας περί κατάρρευσης του δικτύου ηλεκτροδότησης, έκανε λόγο για «υπερβολές και φαντασιώσεις», ενώ απέρριψε κατηγορηματικά ότι οι βλάβες στο σύστημα έχουν επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια. «Θα πρέπει όσοι επικαλούνται αυτά τα σενάρια να αποδείξουν με στατιστικά στοιχεία ότι το σύστημα ηλεκτροδότησης δεν εμφάνιζε παλαιότερα ζημιές και ότι ξαφνικά δημιουργήθηκαν τα προβλήματα» επισήμανε.

«Ο ΑΔΜΗΕ, που αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να τον κρατήσει στο 51% υπό δημόσιο έλεγχο, είναι σε τρομακτική μεγάλη επενδυτική εξέλιξη και έτοιμος να αντιμετωπίσει πλήρως τις μεγάλες προκλήσεις» υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτήν τη στιγμή, σε όλη την Ελλάδα, είναι σε εξέλιξη 55 εργολαβίες για έργα ανάπτυξης και συντήρησης του δικτύου ηλεκτροδότησης, συνολικού προϋπολογισμού 410 εκατ. ευρώ.

«Δεν ισχύει ότι έχουμε περισσότερες βλάβες τα τελευταία χρόνια στην ηλεκτροδότηση. Στην Ύδρα ήταν μία ατυχής συγκυρία γιατί ήταν παρά πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η βλάβη» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο

ψηφιοποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο, κοστολογημένο και οργανωμένο, όπως είπε, και μέσα σε αυτό εντάσσονται και οι έξυπνοι μετρητές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ